Správy

Žilina pritvrdzuje boj proti nelegálnemu reklamnému smogu: Zlikvidovaných bude 100 bilbordov!

Žilinská radnica chce zintenzívniť boj proti nelegálnym reklamným zariadeniam na území mesta. Oporu má aj v platnom zákone, ktorý sa týka bilbordov v intravilánoch miest.

Ilustračný obrázok k článku Žilina pritvrdzuje boj proti nelegálnemu reklamnému smogu: Zlikvidovaných bude 100 bilbordov!
Zdroj: Dnes24.sk

Očistiť mesto od nelegálnych reklamných zariadení je cieľom žilinskej radnice, ktorý sa rozhodla dôsledne napĺňať vďaka platnej legislatíve.

„Máme pripravených okolo 100 bilbordov, ktoré nespĺňajú zákonné požiadavky a budú zlikvidované. V roku 2012 bolo prijaté Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré presne definuje pravidlá umiestňovania reklamných, informačných a propagačných (RIP) zariadení. Snažili sme sa s tým vysporiadať aj prostredníctvom niekoľkých súdnych sporov. Išli sme cestou normálnej komunikácie a apelovali sme na reklamné spoločnosti, aby si ich odstránili sami. Budeme na tom pracovať ďalej,“ povedal žilinský primátor Igor Choma na tlačovej konferencii.

„Hovorím samozrejme o mestských pozemkoch, kde takýto postup môžeme uplatniť. Proces je zložitejší na pozemkoch, ktoré nepatria mestu. V prípade, že sa spoločnosti nebudú vedieť preukázať tým, že sú bilbordy legálne postavené, budeme ich likvidovať, píliť. Samozrejme, za dodržania platných legislatívnych postupov,“ povedal Choma. Pripomenul tiež, že všetky nájomné zmluvy na bilbordy s mestom, alebo ktoré sú na pozemku mesta, boli ukončené výpoveďou.

„V Žiline sa v súčasnosti nachádza okolo päť tisíc reklamných informačných zariadení, z ktorých len menšia časť je umiestnená na základe platnej nájomnej zmluvy. A to nehovorím len o klasických bilbordoch, ale aj o reklamných ceduľkách, na stĺpoch verejného osvetlenia,“ uzatvoril Choma.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM