Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilina má byť opäť viac smart: Pribudnú inteligentné križovatky, koho urýchlia?

Do zrýchlenia verejnej osobnej dopravy plánuje mesto investovať stovky tisíc eur. Zmeny by sa mali dotknúť hlavne Mestskej hromadnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Žilina má byť opäť viac smart: Pribudnú inteligentné križovatky, koho urýchlia?
Zdroj: TASR

Žilinská radnica pripravuje projekt preferencie Mestskej hromadnej dopravy na všetkých svetelných križovatkách v meste. Financovanie Európskou úniou je už podľa informácie z mesta schválené riadiacim orgánom a projekt je v štádiu obstarávania. Ukončenie projektu sa predpokladá v lete alebo na jeseň tohto roka. Informoval o tom primátor mesta Žilina Igor Choma na tlačovej konferencii Mesta Žilina.

„Preferencia dopravy je vec, ktorá je už v procese a dúfam, že sa nám ju podarí tento rok zrealizovať. V tomto prípade inteligentná križovatka bude vedieť, že sa približuje trolejbus alebo autobus a dá im automaticky zelenú. Aby tento systém fungoval stopercentne, budeme musieť dokončiť aj projekt zmeny dopravy v meste tak, ako je to načrtnuté v dopravnom genereli. Pôjde o zjednosmernenie niektorých ťahov v meste, aby sme z dvoch pruhov vedeli urobiť jeden pruh pre autá, jeden pruh pre MHD, tak, aby mohla po meste fungovať zrýchlená forma MHD,“ uviedol Igor Choma.

Do projektu inteligentných križovatiek mesto plánuje investovať celkom 1 631 896 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM