Zuzana Vajayová Rôzne

Žiakov stredných odborných škôl a učilíšť čakajú záverečné skúšky

Žiakom posledných ročníkov stredných odborných škôl a učilíšť sa začína vo štvrtok (16.6.) obdobie záverečných skúšok.

TASR o tom informoval odbor masmediálnej politiky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

O úspešné absolvovanie záverečnej skúšky a získanie výučného listu sa bude tento školský rok snažiť približne 10.500 žiakov. Skúšky dospelosti v odborných školách sa uskutočnia do 30. júna. Záverečná skúška v stredných odborných školách sa člení na písomnú, praktickú a ústnu časť.

V odborných učilištiach skúška pozostáva z praktickej časti, ktorá sa člení na písomnú a ústnu. Témy skúšok pripravia majstri odbornej výchovy v spolupráci s učiteľmi odborných predmetov.

Žiaci začínajú písomnou časťou, ktorá trvá 45 až 120 minút. Na výber majú jednu až desať tém.

Praktická časť prebieha v rozsahu najviac 24 hodín, výnimočne až štyri týždne. Najmä z dôvodu sezónnych prác sa môže uskutočniť aj v inom termíne. Podľa náročnosti a špecifík odboru má žiak na výber jednu až 15 tém.

Záverečnú skúšku končia žiaci ústnou odpoveďou, ktorá trvá najviac 15 minút. V tejto forme si budú žrebovať z 25 tém. Na prípravu odpovede majú podľa charakteru odboru 15 až 30 minút.

Stálym členom skúšobnej komisie je okrem pedagógov aj zástupca stavovskej organizácie s odbornou spôsobilosťou v príslušnom alebo príbuznom odbore vzdelávania.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM