Jozef Legéň Správy

Žiadna pokuta za hranoly s kravatami ho nečakala: Polícia to riešila dohovorom

Pred 11-dňami prekvapili Žilinčanov hranoly s červenými kravatami, ktoré boli rozmiestnené na viacerých miestach mesta. Autorovi hrozila pokuta. Autor predvolebných videí, na ktorých je motív hranolov použitý, vtedy povedal, že pokutu sám zaplatí, i keď podľa jeho slov, ich tam on nedal.

Ilustračný obrázok k článku Žiadna pokuta za hranoly s kravatami ho nečakala: Polícia to riešila dohovorom
Zdroj: Dnes24.sk

Pred necelými dvoma týždňami sme vás v článku: Záhadný úkaz v Žiline: Na uliciach sa objavili hranoly s červenými kravatami!, informovali o kuriozite s ktorou sa Žilina zobudila do nového dňa. Na facebooku sa objavilo video, v ktorom bol motív hranolov použitý v kampani kandidáta na poslanca Žilinského samosprávneho kraja. Podľa jeho tvrdení ich on v meste neumiestnil, ale prišla mu takáto forma protestu sympatická a tak sa rozhodol zaplatiťí pokutu, ktorá podľa zverejnených informácií čakala na autora.

Kapitulík sa vyjadril

„Hranoly s červenými kravatami v Žiline sú milým protestom proti súčasnej politickej kultúre. Reprezentujú ju prispôsobiví politici, poslanci bez názoru a bez akejkoľvek zodpovednosti k svojim voličom, k obyvateľom Žilinského kraja, k Žilinčanom a ich majetku. Stoja tam, kde ich postavia, hlasujú tak, ako im povedia, nezaujíma ich, čo tým spôsobia. Spoliehajú sa na ľahostajnosť ľudí a overenú skúsenosť, že bez ohľadu na to, čo urobia – alebo neurobia, ľudia im opäť dajú svoj hlas. V najhoršom prípade ľudia k voľbám nepôjdu a tým im tiež dajú za pravdu.

Ja som hranoly v Žiline neumiestnil, ale úplne sa stotožňujem s myšlienkou, ktorú stelesňujú. Preto som sa dnes dostavil na Mestskú políciu v Žiline so zámerom zaplatiť pokutu, ktorá podľa zverejnených informácií čaká na ich autora za užívanie verejného priestranstva bez súhlasu Mesta Žilina. Na moje prekvapenie žiadna pokuta ma nečakala, polícia zmenila názor a riešila spáchaný priestupok iba dohovorom.

Oslovilo ma veľké množstvo ľudí, ktorých názor je podobný. Rozhodol som sa teda oficiálne požiadať Mesto Žilina o prenájom verejného priestranstva za účelom umiestnenia Hranolov s červenými kravatami na Mariánskom námestí dňa 6.novembra 2013, v čase od 10:00 do 13:00. Verím, že mi Mesto Žilina takúto formu verejného prejavu umožní,“ uviedol pre Žilina24 Martin Kapitulík, ktorého predvolebné videá obsahujú motív hranolov.

foto: Martin Kapitulík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM