Jozef Legéň Rôzne

Zdravie, krása a vitalita: Toto je motto Žilinských dní zdravia

Mottom 10. ročníka Žilinských dní zdravia je „Zdravie, krása a vitalita“. Podujatie sa uskutoční v centre Žiliny na Námestí Andreja Hlinku vo štvrtok a v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Zdravie, krása a vitalita: Toto je motto Žilinských dní zdravia
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátori upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Mesto Žilina všetkých pozýva vyskúšať si nové techniky, metódy a prístupy pre zlepšenie svojho zdravia. Do pozornosti vám dávame najmä vyšetrenie nôh na chronické žilové ochorenia (kŕčové žily).

Program Žilinských dní zdravia

Každoročne je súčasťou programu bezplatné zdravotné vyšetrenie – občania si môžu nechať zmerať ukazovatele zdravotného stavu, ako je napr. krvný tlak, cholesterol, očný tlak, hustota kostí, hladina cukru v krvi a tiež analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. V oblasti fyzioterapie sa návštevníci môžu dozvedieť viac o bolestiach chrbta, absolvovať masáže, liečbu akupunktúrou a vyšetrenia nôh na chronické žilové ochorenia.

Pre tých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, je pripravené poradenstvo, výpočet BMI, degustácia ovocno-zeleninových štiav, informácie o čajoch, hubách a liečivkách a včelích produktoch. Dievčatá a dámy môžu využiť analýzu pleti, nechať sa nalíčiť profesionálnymi vizážistkami a zároveň získajú vedomosti o prevencii ženských chorôb.

Prostredníctvom neziskovej organizácie Zmysel života sa uskutoční prezentácia canisterapie, ktorá okrem iného pomáha handicapovaným ľuďom integrovať sa do spoločnosti.

Primátorská kvapka krvi

Počas Žilinských dni zdravia sa organizuje aj tradičná Primátorská kvapka krvi. Krv môžete darovať priamo na Námestí Andreja Hlinku alebo v Národnej transfúznej službe v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline 12. aj 13. septembra v čase 8.00 – 14.00 hod.

Táto nenahraditeľná tekutina v ľudskom tele je čoraz vzácnejšia a nemocnice avizujú jej stály nedostatok. Potrebná je hlavne pri operáciách, kedy rozhoduje nielen profesionalita lekárskych úkonov, ale aj lieky a krv, ktorá sa nedá laboratórne vyrobiť. Minulý rok prišlo napriek nepriaznivému počasiu darovať krv 185 darcov.

Sprievodné akcie

Súčasťou podujatia budú ukážky prvej pomoci a záchranárskej kynológie, práce záchranárov horskej služby a praktické cvičenia záchrannej zdravotnej služby. Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny program – na Námestí Andreja Hlinku vystúpia tanečné a folklórne súbory, štúdiá pilatesu, power jógy, brušných tancov a jumpingu.

Deti sa môžu vyšantiť na skákacom hrade so šmykľavkou Na detskom dopravnom ihrisku (Vlčince II) bude prebiehať súťaž na bicykloch a kolobežkách pre materské školy a na Mestskej krytej plavárni sa uskutoční Žilinská plavecká štafeta. Návštevníci môžu využiť zdarma vstup do posilňovne Mozolani Trainings Fitness Club Solinky, kde bude počas obidvoch dní k dispozícii odborný inštruktor.

Jubilejný 10. ročník Žilinských dní zdravia opäť pripomína dôležitosť prevencie a predchádzania civilizačným chorobám a zároveň ponúka občanom možnosť absolvovať množstvo vyšetrení na ochranu ich zdravia. „Zdravie je pre nás všetkých tou najcennejšou hodnotou a preto podporujem toto podujatie, ktoré určite zaujme mnohých Žilinčanov aj ostatných návštevníkov,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

foto: iliustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM