Adela Fruckova Rôzne

Zažil ešte vládu Márie Terézie, no i dve svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Žiline

Keby tak vedel rozprávať, dozvedeli by sme sa iste mnoho zaujímavého. Strom v Žiline, ktorému patrí titul najstarší v tomto meste, má až 350 rokov. Je taktiež chránený. Viete, ktorý to je?

Ilustračný obrázok k článku Zažil ešte vládu Márie Terézie, no i dve svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Žiline
Zdroj: www.zilina-gallery.sk

Najstarší strom v Žiline sa nachádza v parku Budatínskeho zámku a nájdete ho v rukách starostlivých dozorcov – dvoch drevených pĺtnikov pri sútoku riek Kysuca a Váh. Možno vám ju už netreba predstavovať – je to približne 350-ročná lipa veľkolistá. Tvorí majestátnu dominantu v juhozápadnej časti parku. Priemer jej kmeňa je 620 cm, výška 27 m a priemer koruny dosahuje 22 metrov.

Kráska z Budatína

Ide o najstarší strom v Žiline, chránený je ako súčasť Národnej kultúrnej pamiatky Hrad s areálom. Svojimi impozantnými rozmermi predčí všetky lipy v okrese Žilina, okrem lipy veľkolistej v Ďurčinej, ktorá má síce o pár centimetrov hrubší kmeň, ale je nižšia a mladšia. Zaujímavosťou je, že lipy veľkolisté sa môžu dožívať až tisíc rokov!

Štipka botaniky

Charakteristické pre tieto lipy sú srdcovité listy s voňavými slabo žltými kvetmi, ktoré sa rozvíjajú v júni. Sú to významné medosnostné a liečivé rastliny a už odpradávna boli vysádzané v kultúrnej krajine. „Lipa bola posvätným stromom všetkých Slovanov, zasvätili ju bohyni Lade. Ján Kollár ju považoval za symbol slovanskej vzájomnosti,“ vysvetľuje pre Žilina 24 botanička Květa Kicková.

Bohatá história

Kto a kedy zasadil lipu veľkolistú pri Budatínskom zámku nie je známe, jej vek môžeme len odhadovať. Vysadená bola pravdepodobne niekedy okolo začiatku 18. storočia. Majiteľmi hradu boli v tomto období Suňogovci. V roku 1745, za života Antona Sugoňa, sa realizovali rozsiahle úpravy okolia hradu, boli vysadené napríklad platany javorolisté a lipová alej. Ďalšími významnými udalosťami počas života tejto lipy boli požiare hradu alebo povodne hradu spôsobené vyliatím Váhu a Kysuce. Veľké povodne zasiahli park v roku 1811 a 1822. V zdraví prežila aj veľký požiar hradu v roku 1849 a následné obdobie pustnutia, ktoré skončilo až okolo roku 1920. To vtedajší majiteľ Gejza Čáki uskutočnil záhradnícke úpravy parku. Obdobie 2. svetovej vojny a roky po nej tiež nepriali ochrane výnimočných drevín. V parku po vojne sídlilo vojsko a Mestský stavebný podnik. Parková zeleň bola poškodená aj v 90. rokoch 20 storočia počas výstavby Vodného diela Žilina. Veľkými úpravami a revitalizáciou prešiel park až v rokoch 2009–2010, ktoré mu dodali súčasnú krásu a charakter.

Adeptka na miss roka 2011

V roku 2011 sa najstaršia lipa z Budatína stala finalistkou ankety Strom roka, ktorú vyhlasuje nadácia Ekopolis. Skončila na 5. mieste s 934 hlasujúcimi obdivovateľmi pre jej vedecko-výskumný, náučný, ekologický, estetický, kultúrno-historický aj rekreačný význam. Vychutnať si ho môžete v rámci prechádzky parkom, ale i v tejto chvíli prostredníctvom našej galérie.

Na záver ešte pripájame krátku minútovku histórie. Čo všetko si môže táto lipa pamätať? Vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré sa priamo i nepriamo dotýkali mesta Žiliny:

1700: Žilina mala 2 682 obyvateľov

1740–1780: Vláda Márie Terézie.

1785: Zrušenie nevoľníctva Jozefom II.

1804–1815: Napoleonské vojny. Boje sa odohrávali na iných územiach, toho nášho sa priamo nedotýkali.

1849: Bitka pri Budatíne : slovenskí dobrovoľníci zvíťazili nad maďarskými gardistami

1858: Mesto postihlo zemetrasenie

1914: Prvá svetová vojna.

1944: Druhá svetová vojna

1949: K mestu boli pripojené Budatín a Závodie

1989: Nežná revolúcia

Lipa Veľkolistá - Najstarší strom v Žiline
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM