Igor Petrík Správy

Závažné slová colníkov: Vodiči na pumpe namiesto nafty tankovali oleje!

V žilinskom regióne motoristi podľa colníkov nevedomky tankovali do áut namiesto motorovej nafty vykurovacie alebo mazacie oleje. Dodali, že to preukázali expertízy vzoriek, ktoré žilinskí colníci viackrát odobrali na vytypovanej čerpacej stanici.

Ilustračný obrázok k článku Závažné slová colníkov: Vodiči na pumpe namiesto nafty tankovali oleje!
Zdroj: TASR

Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu v Žiline Božena Chríbiková. Colný úrad podľa nej uznal majiteľa čerpacej stanice zo žilinského regiónu zodpovedným za to, že z výdajných stojanov na naftu v minulosti opakovane predával zákazníkom iný tovar, ako deklaroval.

„Keď pred vyše dvoma rokmi odobrali colníci z výdajných stojanov vzorky, odborná expertíza preukázala, že namiesto nafty sa v nich nachádzajú vykurovacie oleje. Odvtedy na čerpacej stanici vykonali ďalšie kontroly s cieľom zistiť, či došlo k náprave. Situácia z vlaňajšieho obdobia sa ešte niekoľkokrát zopakovala a preukázalo sa, že odberatelia zo stojanov na naftu znovu tankovali vykurovacie alebo mazacie oleje veľmi sa približujúce zložením motorovej nafte,“ uviedla Chríbiková.

Doplnila, že majiteľ čerpacej stanice spôsobil škodu štátu aj zákazníkom, ktorým mohli oleje, použité ako pohonná látka, poškodiť motory áut. „Finančné rozdiely 11 169 eur, vzniknuté na spotrebnej dani nesprávnym uvádzaním rôznych druhov olejov namiesto motorovej nafty, si musí doplatiť. Neminie ho ani mastná pokuta,“ zdôraznila hovorkyňa CÚ v Žiline.

Čerpaciu stanicu má v prenájme nový prevádzkovateľ, ktorý podľa Chríbikovej pokračuje v šľapajach predchodcu. „Nafta, ktorú predával zákazníkom, nespĺňala stanovené normy pre tento druh tovaru. Potvrdili to najčerstvejšie výsledky expertízy pohonnej látky odobratej zo stojana. Colníci už vyvodzujú opatrenia a preverujú viacero porušení zákona. Pridá sa k nim aj zistený predaj nafty bez platného povolenia na distribúciu, za čo mu hrozí pokuta 10-tisíc eur,“ uzatvorila Chríbiková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM