Rôzne

Zaujímavá návšteva v Žiline: Naši podnikatelia spoznávali možnosti expandovania za hranice

Zaujímavá návšteva zo zahraničia zavítala do mesta pod Dubňom. Obchodný radca veľvyslanca Českej republiky Jaroslav Kalfiřt hovoril v Žiline o možnostiach expandovania slovenských podnikateľov do Česka.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá návšteva v Žiline: Naši podnikatelia spoznávali možnosti expandovania za hranice
Zdroj: Webnoviny.sk

Spôsoby expandovania do Českej republiky (ČR), zakladanie firiem či hľadanie obchodných partnerov na českom trhu dnes slovenským podnikateľom priblížil obchodný radca veľvyslanectva Českej republiky v SR Jaroslav Kalfiřt počas konzultačného dňa, ktorý sa konal v Žiline.

„Chcel by som ich trochu uviesť do elektronických médií, prostredníctvom ktorých možno dať na vedomie českej verejnosti, že slovenskí výrobcovia to či ono hľadajú, alebo naopak ponúkajú,“ povedal Kalfiřt.

Oboznámili podnikateľov so zmenami

Riaditeľ Žilinskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Ján Mišura doplnil, že cieľom konzultačného dňa je oboznámiť slovenských podnikateľov so situáciou v ČR a podnikateľským a investičným prostredím v tejto krajine.

„Pretože od 1. januára 2014 je v Česku v platnosti nový Občiansky zákonník. A totálne zmenil niektoré veci, čo sa týka spoločenských zmlúv, akciových spoločností a iných vecí v Obchodnom zákonníku, ktoré sú platné v Českej republike. To sa týka aj slovenských podnikateľov,“ vysvetlil.

Najviac spolupracujeme v automobilovom priemysle

Vzájomný obchod Česka a Slovenska je podľa Kalfiřta rozvinutý, pričom najväčšia spolupráca je v automobilovom priemysle. „Česká republika sa napríklad zúčastňuje tendrov na dodávku vozidiel hromadnej dopravy, nielen v Bratislave, ale aj v iných mestách. V mnohých prípadoch ide spolupráca automaticky. Sme si vzájomne bližší. Veľa firiem si cestu nájde aj samo, navyše tu nie je žiadna jazyková bariéra,“ priblížil obchodný radca.

Doplnil, že obidve krajiny pracujú aj na obnovení spolupráce, pri ktorej by významné podniky z oboch republík boli schopné spolu dodať celý investičný celok. „Už by nemalo ísť iba o myšlienku. Mala by vzniknúť databáza českých a slovenských podnikov, ktoré by reálne prichádzali do úvahy a spoločne by sa zúčastňovali tendrov na tretích trhoch,“ dodal Kalfiřt.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM