Aktualizované Soňa Vanovčanová Správy Samospráva Komunálne voľby

Záujem o primátorský post zatiaľ potvrdili dvaja žilinskí kandidáti: Kto ešte nemá jasno?

Termín komunálnych volieb sa blíži a s ním sa začínajú objavovať aj prvé mená kandidátov. V Žiline sú zatiaľ oficiálne známi dvaja uchádzači, iní svoj záujem ešte zvažujú, alebo sa o nich jedná.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o primátorský post zatiaľ potvrdili dvaja žilinskí kandidáti: Kto ešte nemá jasno?
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Začiatkom novembra 2018 sa uskutočnia na Slovensku komunálne voľby. V nich si budeme voliť primátora a tiež nových poslancov mestského zastupiteľstva. A keďže čas beží rýchlo, urobili sme prvú sondu, kto by mal záujem o primátorské kreslo v Žiline.

Peter Fiabáne predstavil svoj plán

Ako prvý ohlásil už v apríli svoju kandidatúru poslanec Mestského zastupiteľstva Peter Fiabáne. V máji predstavil svoj program pod názvom PlánZA. „Vo väčšine oblastí sú to veľmi konkrétne riešenia. Inšpirovali sme sa aj v iných mestách a v zahraničí. Niekde to budú skôr vízie, ktorým smerom by sa malo mesto v najbližších rokoch vydať. Chceme ukázať, že sme odborníci, ktorí svojej práci naozaj rozumejú. Na druhej strane sme otvorení ďalšej diskusii a podnetom zo strany verejnosti. Pripomienky budeme zbierať najbližšie mesiace. Následne ich vyhodnotíme a výsledný dokument tak môže byť vodítkom pre rozvoj mesta v najbližších rokoch,“ uviedol Fiabáne.

Ďalším uchádzačom je Martin Kapitulík

Svoje rozhodnutie uchádzať sa o post primátora nášho mesta oznámil v utorok 15. mája aj Martin Kapitulík, poslanec Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ). Politický program nesie názov Silná Žilina. „Dlhodobo vnímam podporu mnohých Žilinčanov. Čoraz viac ľudí sa stotožňuje s myšlienkou, že Žiline treba vrátiť silu a Žilinčanom hrdosť na svoje mesto. Aj toto sú dôvody, prečo sa budem uchádzať v najbližších komunálnych voľbách o dôveru každého Žilinčana ako nezávislý kandidát na primátora. S tímom 31 osobností ponúkneme víziu moderného, dynamického a otvoreného mesta, ktoré bude s občanmi nielen komunikovať, ale v prvom rade bude predkladať konkrétne riešenia a dotiahne ich do konca,“ povedal Kapitulík.

Ako sa rozhodol Igor Choma?

Súčasný žilinský primátor Igor Choma už začiatkom roka 2018 na tlačovej konferencii mesta oznámil, že v tohtoročných voľbách kandidovať nebude. „Je to moje osobné rozhodnutie. Urobil som ho pred viac ako rokom. Myslím si, že posledné udalosti ma len utvrdzujú, že bolo správne. Ale som nastavený naozaj dokončiť všetko to, čo som rozrobil. Chcem mesto odovzdať vo veľmi dobrej kondícii. Také, ako historicky podľa mňa nikdy ani nebolo. A verím, že Žilinčania si zvolia dobrého nového primátora,“ povedal Choma.

Redakcia Žilina24 oslovila Igora Chomu aj ako predsedu Okresnej organizácie Smeru – SD s otázkou, či už je známe meno nominanta strany do blížiacich sa volieb. „Kandidatúry sú zatiaľ v procese diskusie a komunikácie vo vnútri strany, ktorá včas oznámi mená kandidátov formou tlačovej správy,“ uviedol Choma.

Ktoré mená ešte rezonujú?

Na otázku, či sa plánuje uchádzať o primátorské kreslo riaditeľka CVČ Žirafa, mestská a krajská poslankyňa Ľudmila Chodelková odpovedala: „Uvažujem, ale ohlásenie kandidatúry nie je pre mňa otázka týchto dní,“ napísala Ľ. Chodelková.

Strana SNS zatiaľ svojich dvoch kandidátov oficiálne nepredstavila. Podľa predsedu Okresnej rady SNS v Žiline Tibora Hanuljaka, s ktorému sme položili otázky telefonicky, budú mená známe možno o týždeň. Či jedným z kandidátov bude aj dlhoročný člen SNS, poslanec Národnej rady, krajského i mestského zastupiteľstva, lekár a riaditeľ jednej zo žilinských polikliník Štefan Zelník, sme sa zatiaľ nedozvedeli.

Svoju púť za podporou obyvateľov mesta začne od pondelka 21. mája prvý žilinský viceprimátor Patrik Groma. Na otázku redakcie Žilina24, či zvažuje uchádzať sa o primátorské kreslo, odpovedal: „Je rozhodujúce, aby ma podporili občania mesta. Od pondelka začínam svoju púť po celom meste s dvadsiatimi zastávkami. Ak mi moji Žilinčania vyjadria podporu, bude moje rozhodnutie jednoznačné.“

Pred štyrmi rokmi prejavilo záujem desať kandidátov, vo voľbách v roku 2010 to bol rovnaký počet. V oboch vyhral súčasný primátor Igor Choma. V roku 2014 ho podporila strana SMER – SD, pričom získal 10 131 hlasov. Druhý Martin Barčík získal 6 791 hlasov a tretí skončil ako nezávislý kandidát Ján Slota z počtom hlasov 6 378. Zvyšní kandidáti (Peter Belinský, Igor Ryban, Štefan Comorek, Zdenka Radolcová, Eva Lajčiaková a Peter Ondák) mali od 2 792 do 296 hlasov.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM