Igor Petrík Správy

Zákazka vyvolala rozruch: Kapitulík vyzval premiéra na vyvodenie zodpovednosti voči Chomovi!

Podľa žilinského šéfa strany SIEŤ Martina Kapitulíka existuje podozrenie, že Žilinská radnica dohodila verejnú zákazku firme brata viceprimátora Gromu a to za výrazne nižšiu cenu. Zároveň vyzval premiéra Fica, aby vyvodil politickú zodpovednosť voči Igorovi Chomovi.

Ilustračný obrázok k článku Zákazka vyvolala rozruch: Kapitulík vyzval premiéra na vyvodenie zodpovednosti voči Chomovi!
Zdroj: Dnes24.sk

V Žiline sa momentálne realizuje verejná zákazka, ktorú vyhrala firma ALL SERVICE. Jej jediným vlastníkom a konateľom je Albert Groma, brat prvého viceprimátora Žiliny Patrika Gromu. „Pôvodná odhadovaná cena verejnej zákazky bola 190-tisíc eur bez DPH. Nakoniec verejné obstarávanie vyhrala firma brata viceprimátora Žiliny s výškou 21 211 eur,“ povedal na tlačovej besede pred Žilinskou radnicou Martin Kapitulík, poslanec mestského zastupiteľstva a predseda strany SIEŤ v Žiline.

Doplnil, že ide o zákazku s nakladaním s nebezpečným odpadom kategórie tri – odpad z jedální škôl a školských zariadení.

„Nášmu podozreniu napovedá aj fakt, že firmy, ktoré sa verejného obstarávania zúčastnili, a ktoré majú bohaté skúsenosti s odpadmi, ponúkli mestu ďaleko vyššie ceny. Buď zlyhali mestskí úradníci a neodhadli správne výšku zákazky, alebo ide o klientelizmus a zákazka bola takzvane šitá na mieru. Alebo ide, ak sa na celú kauzu pozrieme očami premiéra Roberta Fica, o kultúru podvodu,“ povedal Kapitulík a zároveň vyzval premiéra, aby vyvodil politickú zodpovednosť voči svojmu spolustraníkovi.

„Aby vyzval Igora Chomu k zloženiu verejných funkcií. Ak to, čo sa deje v parlamente s kauzou Váhostav myslí premiér aspoň trochu vážne, tak musí konať aj v tomto prípade,“ uzavrel Martin Kapitulík.

Primátor reaguje

„Je pravdou, že vysúťažená cena 25 453,49 eur (suma s DPH, pozn. redakcie) je oproti odhadovanej cene 190-tisíc eur nižšia o značnú časť, ale bola generovaná len odhadom. Žiadna skúsenosť z minulosti tu nebola. Žiaden položkový výkaz, výmer, ktorý by sa dal reálne oceniť. Verejné obstaranie tejto služby mestom prebehlo absolútne korektne, zákonne a transparentne,“ reagoval žilinský primátor Igor Choma. Dodal, že Žilina je jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré pristúpilo k verejnej súťaži na kuchynský odpad, pomyje, pre 42 zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta po dobu 18 mesiacov.

„Pán Harman na takéto obstarávanie buď nenabral odvahu, alebo nechcel. Ťažko povedať. Alebo mu proste vyhovovalo, že mesto cez svoje školy na likvidáciu pomyjí míňalo státisíce eur. Na základe týchto skutočností konštatujem, že zo strany SIEŤ ide iba o nekorektnú politickú frašku. Očakávali sme skôr uznanie za efektívne využívame verejných financií,“ myslí si primátor.

Chomovi sa nepáči ani politická paralela s odvolávaním podpredsedu Národnej rady SR. „Pretože pán Kapitulík porovnáva veci neporovnateľné – diaľnice s pomyjami. Preto ide zo strany tohto človeka, ktorý sa úpenlivo snaží dostať na zvoliteľné miesto strany SIEŤ v budúcich parlamentných voľbách, o čistú demagógiu,“ doplnil žilinský primátor.

Groma: Išlo o najtransparen­tnejšiu metódu

Albert Groma potvrdil informáciu, že jeho firma ALL SERVICE vyhrala verejnú zákazku pre mesto v sume 21 211 eur bez DPH. Poprel ale tvrdenia Martina Kapitulíka, že verejného obstarávania sa zúčastnilo viac firiem, ktoré majú bohaté skúsenosti s odpadmi, a ktoré ponúkli mestu ďaleko vyššie ceny.

„Nie je to pravda. Mimochodom, medzi prvou a druhou ponukou bol iba minimálny rozdiel. Ide iba o politikárčenie pána Kapitulíka pred parlamentnými voľbami a prostriedok, ako sa bezplatne dostať do médií,“ povedal. „Išlo o súťaž zverejnenú vo Vestníku verejného obstarávania a na stránke mesta, takže išlo o najtransparen­tnejšiu metódu obstarávania. Všetci uchádzači mali podmienky rovnaké a rozhodovala iba cena,“ odpovedal na otázku, prečo radnica vybrala práve jeho firmu.

Foto: MK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM