Adela Fruckova Samospráva Samospráva

Na Bratislavskej ulici idú búrať bytový dom: Prepadli sa v ňom poschodia!

Žilina bude svedkom búrania bytového domu. Stane sa tak už v tento štvrtok a to na Bratislavskej ulici. Podľa primátora, k búraniu muselo mesto pristúpiť neodkladne. Tu sú ďalšie podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavskej ulici idú búrať bytový dom: Prepadli sa v ňom poschodia!
Foto: Adela Fruckova / Zdroj: Dnes24.sk

Žilina pristúpi už počas tohto štvrtka k búraniu budovy č. 504/58 na Bratislavskej ulici. Stane sa tak o desiatej hodine dopoludnia. Podľa radnice k tomuto kroku mesto pristúpi z dôvodu bezpečnosti a narušenej statiky danej budovy.

V zlom technickom stave

„Budova je v zlom technickom stave, ktorý zapríčinili jej samotní obyvatelia. Vysťahovanie a demolácia sa v minulosti niekoľkokrát zmarili obštrukciami nelegálnymi nájomcami bez nájomných zmlúv. Nie je tajomstvom, že mestská časť v blízkosti Bratislavskej ulice v Žiline je v dezolátnom stave. Pravda je taká, že ak sa nechopia iniciatívy samotní občania Bratislavskej ulice, prakticky je nemožné, aby sa situácia zmenila,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Ten zároveň dodal, že narušená statika danej budovy vážne ohrozuje obyvateľov, ktorí v nej bývajú. Mesto Žilina uviedlo, že takto predchádza možnému nešťastiu. „Obyvatelia tohto bytového domu sa k svojmu bývaniu nesprávali zodpovedne. Byty, ktoré im boli v minulosti pridelené alebo ich neoprávnene obsadili, nie sú už obývateľné. V minulosti už mesto vysťahovalo z tohto domu 4 rodiny, ktoré v ňom nelegálne bývali,“ povedal Čorba.

„Mesto Žilina si ctí sociálny rozmer situácie. Pri prvej rodine – dospelé osoby, ktoré nemali platnú nájomnú zmluvu, dostali možnosť bývať u svojej plnoletej dcéry. Tej bol medzičasom pridelený byt na Bratislavskej ulici na základe splnenia VZN o prideľovaní nájomných bytov aj s odôvodnením, že nemôže za nezodpovedné správanie svojich rodičov a všetky záväzky voči mestu Žilina si riadne plní. Druhá osemčlenná rodina obývala najvyššie podlažie bytovky neoprávnene bez právneho titulu,“ uviedol Čorba. Hovorca zároveň povedal, že keďže otec rodiny nemal žiadne podlžnosti voči mestu, bol mu pridelený 1-izbový byt na Bratislavskej ulici. Čorba dodal, že časť plnoletej rodiny odišla bývať do podnájmu mimo túto ulicu.

Primátor: Niektoré poschodia sa už prepadli

„Neodkladne sme museli prestúpiť k zbúraniu bytového domu, pretože nájomníci, ktorí nemali ani s mestom Žilina uzatvorenú platnú nájomnú zmluvu, ho úplne zdevastovali. Keďže niektoré poschodia sa už prepadli, nemohli sme ďalej čakať, aby sa stalo nejaké nešťastie,“ povedal primátor Igor Choma.

 FOTO z miesta: Žilina sa rozhodla zbúrať dom
2
Galéria
Foto: Adela Fruckova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM