Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Záchranári z Malej Fatry dvíhajú varovný prst: Hrozia lavíny, týmto miestam sa vyhnite!

Podľa portálu Horskej záchrannej služby hrozí v Malej Fatre ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo. Ktoré oblasti sú najviac ohrozené?

Ilustračný obrázok k článku Záchranári z Malej Fatry dvíhajú varovný prst: Hrozia lavíny, týmto miestam sa vyhnite!
Zdroj: TASR

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí sa vplyvom neustáleho sneženia, sprevádzaného silným vetrom, vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Horská záchranná služba (HZS) preto vyzýva k opatrnosti na horách.

Podľa HZS vo vysokohorskom teréne hrozí ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň!

„TZCH popod Stoh (žltý) je zatvorený. TZCH traverz sedlo za Hromovým na chatu Chleb (žltý) je zatvorený. TZCH Vrátna – chata na Grúni (žltý) a Starý dvor – chata na Grúni (modrý), prebieha ťažba dreva!!! Odporúčame TZCH zo Štefanovej (modrý),“ uvádza Horská záchranná služba.

V nižších polohách sa na TZCH nachádza nesúvislá vrstva snehu a ľadu. Od 1000 m n. m. sa nachádza súvislá snehová pokrývka – zmrznutý firn. Hrebeň Malej Fatry je zľadovatený.

„HZS neodporúča žiadne túry na hrebeni Malej Fatry bez stúpacích želiez a cepínu!!! Všetkým návštevníkom odporúčame, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe v horách!!!“ upozorňujú horskí záchranári.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služvy, bolo dnes ráno na horách zamračené, na hrebeňoch hmlisté počasie, miestami so slabým snežením. Teplota vzduchu sa vo vysokých polohách pohybovala v rozpätí od –15 do –8°C, v stredných polohách od –7 do –4°C. Fúkal silný, na hrebeňoch prudký SZ vietor s rýchlosťou 6 – 12 m/s, v nárazoch 15 až 25 m/s. Za uplynulých 24 hodín pripadlo ďalších 5 – 15 cm nového snehu, vo Veľkej Fatre a v Nízkych Tatrách 10 až 25. Celkovo za 3 dni napadlo 20 – 45 cm snehu. „Nový sneh sa nachádza na tvrdom až zľadovatenom starom snehu a je veľmi nepravidelne rozmiestnený. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách dosahuje výšku 30 až 60 cm, kde tvorí snehové dosky a vankúše a je veľmi slabo previazaný so starým snehom. Naopak, na exponovaných miestach je nový sneh úplne odfúkaný,“ uviedol Kyzek.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM