Jozef Legéň Rôzne

Zábery z miesta: Žilinou sa ozýval piskot gúm, po sídlisku jazdili formule

Obrázok, aký sa v Žiline naozaj len tak nevidí. Ľudia na sídlisku Vlčince mohli dnes počuť hukot motorov a svišťanie gúm. Pod Dubňom sa totiž preháňali formule.

Ilustračný obrázok k článku Zábery z miesta: Žilinou sa ozýval piskot gúm, po sídlisku jazdili formule
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes doobeda sa za Varšavskou školou na sídlisku Vlčince zjavili tri formule, ktoré vytvorili študenti STU Bratislava. Hlavným bodom programu bola jazda týchto formúl. Pozrite si v galérii video ako si na benzínovej, elektrickej a úspornej formule zajazdili piloti. Nechýbal ani závod v zrýchlení.

Formule zostrojili študenti – od návrhu dizajnu, po technické riešenie až po samotnú formulu . V lete s nimi súťažili na okruhoch po celom svete, teraz s nimi prišli do Žiliny. Tímy majú vo svojich radoch vývojárov, dizajnérov, konštruktérov, marketérov, ktorí rokujú so sponzormi, manažérov a, samozrejme pilotov, či dokonca pilotky.

„Členstvo v tíme je práca, ktorá je zároveň odmenou a pri ktorej si užívame veľa zábavy. Členovia tímu musia spracovať technickú a finančnú správu a vymyslieť podnikateľský zámer s vedomím, že to všetko budú hodnotiť na medzinárodných pretekoch. Úlohy treba stihnúť v obmedzenom čase a s obmedzenými zdrojmi. Pre študentov je to skvelá príležitosť na získanie praktických skúsenosti, ktoré ocenia pri hľadaní práce,“ povedal študent Rastislav Toman zo STUBA Green Teamu.

Najdlhšiu históriu má AM Team, ktorý zostrojil a preteká na vozidle s klasickým zážihovým motorom. Mladším je STUBA Green Team s formulou na elektrický pohon. Elektrická formula dokáže zrýchliť z 0km/h na 100km/h za 3,9 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 170km/h. Jej rýchlosť, nakoniec, študenti predviedli aj u nás v Žiline. Pilot tejto formuly nám po prehliadke, čo jeho stroj dokáže, povedal: „Jazdilo sa celkom dobre, máme tu dosť veľký plac, je to trošku šmykľavejšie, ale nie je to až taký problém.“

Jeho formula má pomer výkonu k hmotnosti podobnú ako slávne Bugatti Veyron, čo predviedla aj v závode, kedy sa dvaja piloti rozhodli rozdať si to na rovinke s pevným štartom. Ako to dopadlo si pozrite vo videu. Divákov zaujala najviac táto elektrická formula, ktorá je už štvrtým modelom v rade. Sám pilot nám povedal, že plánujú vyrobiť ďalšiu a ešte rýchlejšiu a že sa všetci máme na čo tešiť.

Tento rok mala premiéru tretia študentská formula FME Racing Teamu. Je to auto s najnižšou spotrebou na Slovensku. Na cestu z Bratislavy do Košíc mu stačí liter benzínu. Má len 50 kilogramov a je stavané „na mieru“ pilotke Daniele Welnitzovej.

Formule si to rozdali v Žiline
3
Galéria
Formule si to rozdali v Žiline
39
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM