Soňa Vanovčanová Kultúra

Zabavte sa aj cez týždeň: Tipy kam v Žiline po práci

Nový pracovný týždeň je pred nami a s ním nielen povinnosti, ale aj možnosti oddychu. Prinášame vám výber toho najlepšieho, čo sa bude v meste diať.

Ilustračný obrázok k článku Zabavte sa aj cez týždeň: Tipy kam v Žiline po práci
Zdroj: TASR

Výstava: 330 výročie narodenia Jánošíka

9.00 – 15.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

V januári uplynulo 330 rokov od narodenia ľudového hrdinu Juraja Jánošíka z Terchovej.

Pri tejto príležitosti oddelenie regionálnej bibliografie Krajskej knižnice v Žiline vytvorilo výstavu o známom zbojníkovi.

Výstavu si môžete v knižnici pozrieť do konca marca.

Divadelné predstavenie: Smith & Wesson

Streda, 7. februára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Slávny taliansky autor Alessandro Baricco už viac ráz potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov. Jeho hra Smith & Wesson pripomína, že umelecká forma je najmä umeleckou fikciou a opisuje aj to, čo je nepravdepodobné. Hrdinovia drámy sa rozhodnú narušiť zdanlivý pokoj svojich životov, za ktorým sa skrýva ich strach a opúšťajú pohodlnú pozíciu pozorovateľov. Okolnosti ich donútia podstúpiť riziko a zažiť najväčšie dobrodružstvo, v ktorom ide o ľudský život.

Dvaja muži s menami výrobcov zbraní si zahrajú „ruskú ruletu“. Životný plán každého z nich je stereotyp a nemá svoj cieľ. Smith je samozvaný kronikár predpovedí počasia a Wesson je záchranár, ktorý nikdy nikoho nezachránil. A tak hoci riziko podujatia je obrovské, je tu tiež šanca na zásadnú zmenu so šťastným koncom. Paradoxom je, že podujatie nesie v sebe potenciál šťastia aj v prípade neúspechu. Novej šance pre dvojicu Smith & Wesson.

Prednáška: Noc najsilnejších hororových filmov

Streda, 7. februára, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Spoznajte skutočný strach, keď vám filmy nedajú spať… s Petrom Konečným. Tajomné zvuky sa začnú ozývať zo všetkých strán. Nikto sa nebude cítiť v bezpečí. Tento večer bude patriť tomu najsilnejšiemu zo žánru filmového hororu. Príďte sa „pobáť“ so šéfredaktorom portálu Kinema.sk Petrom Konečným.

A možno objavíte svoje nočné mory…

Koncert: To najlepšie od…

Štvrtok, 8. februára, 18.00 hod., Veľlká scéna Domu odborov

Hudobno-zábavný program populárnych skupín známych z televízie, na ktorom zahrajú tie najznámejšie a najžiadanejšie piesne a piesne z nových CD nosičov. Programom bude sprevádzať oblúbený moderátor a zabávač Števo Hruštinec.

Koncert vážnej hudby: Obľúbená umelecká dvojica

Štvrtok, 8. februára, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Známa umelecká dvojica – dirigent Misha Katz a klavirista Timur Sergeyenia sa vracajú na pódium Domu umenia Fatra. Virtuózna Rapsódia na Paganiniho tému pre klavír a orchetser vznikla v roku 1934. Rapsódia vychádza z témy slávneho Paganiniho husľového capricia a mol, na ktorú Rachmaninov skomponoval 24 variácií. Na koncerte zaznejú ďalšie skvosty ruskej hudby – Talianske capriccio P. I. Čajkovského a suita z baletu Spiaca krásavica toho istého autora, ktorá zaznie v Dome umenia Fatra po prvýkrát.

Zaznejú skladby Petra Iljiča Čajkovského – Talianske capriccio a Suita z baletu Spiaca krásavica, tešiť sa môžete aj na Rachmaninovu Rapsódiu na Paganiniho tému op. 43.

Koncert na stanici: Ottone Pesante (IT)

Štvrtok, 8. februára, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ottone Pesante znamená v preklade Ťažká mosadz (v angličtine Heavy Brass) a dáva pomerne presne tušiť, čo od kapely s takýmto názvom môžete čakať. Talianske trio v netradičnom zložení trúbka (Paolo Raineri), trombón (Francesco Bucci) a bicie (Beppe Mondini) servíruje heavy metal postavený na zvuku dychových nástrojov.

To, čo znie v prvom pláne ako dobrý vtip, je v skutočnosti rýchla, brutálna a technicky dotiahnutá muzika.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM