Rôzne

Za tú námahu to stojí: (Ne)známe vodopády pri Žiline, ktoré sa oplatí navštíviť

Pestrofarebná jesenná príroda priam láka na podniknutie výletu. A jeho cieľom môžu byť aj vodopády. Tých je v okolí Žiliny hneď niekoľko, zopár sme vybrali. Medzi nimi aj tie menej známe.

Ilustračný obrázok k článku Za tú námahu to stojí: (Ne)známe vodopády pri Žiline, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: Dnes24.sk

Vrátňanský vodopád: Málo známy, približne 10 m vodopád sa nachádza na ľavom prítoku Vrátňanského potoka vo veľkofatranskej Vrátnej doline (nezamieňať s Vrátnou dolinou pri Terchovej). Leží v temer nedotknutom prírodnom prostredí, v jeho okolí možno obdivovať rôzne zaujímavé skalné útvary či menšie puklinové jaskyne. K vodopádu sa dá dostať po turistickom chodníku z Blatnice cez Gaderskú a Dedošovú dolinu. V Dedošovej doline však treba odbočiť po viditeľnom, ale neznačenom chodníku do Vrátnej doliny.

Vodopád Padácá: Skoro neznámy vodopád v lesoch Malej Fatry nad zázrivskou miestnou časťou Biela, asi 400 m od sedla Medzirozsutce. Vytvoril ho na svojom hornom toku Hlboký potok padajúci cez vyše 15 m vysokú kolmú skalnú stenu. K vodopádu nevedie nijaký chodník. Kto sa k nemu vyberie, musí odbočiť zo žlto značeného turistického chodníka spájajúceho Príslop nad Bielou a turistický bod Pod Medziholím a vydať sa popri potoku do kopca. Od miesta, kde sa potok križuje s turistickým chodníkom, je to k vodopádu asi 150 m, trasa je však dosť náročná.

Bystričský vodopád: Až 25 m vysoký vodopád sa nachádza nad opusteným granodioritovým lomom pri začiatku doliny Bystrička (okr. Dolný Kubín). Je ťažko prístupný, nevedie k nemu nijaký chodník. Východiskom túr k vodopádu je ústie doliny Bystrička, ďalej po zelenej značke smerom na Veľký Rozsutec. Po chvíli uvidíme na ľavej strane kameňolom. Vodopád sa nachádza v pravom rohu nad lomom.

Hlbocký vodopád: Kedysi nazývaný aj Súľovský je jednou z turistických atraktivít Súľovských skál, v Hlbockej doline, asi 1 km od obce Hlboké nad Váhom. Úzky kaskádovitý vodopád je tvorený Hlbockým potokom a dosahuje výšku viac ako 10 m. Zarezáva sa do Súľovských zlepencov a vytvára malú tiesňavu s kaskádami a malými krútňavovými hrncami. Dá sa tu liezť po skalách kde sa budete držať reťazí.Zábery z neho možno zazrieť v rozprávke Perinbaba či Soľ nad Zlato. Vedie k nemu zelená turistická značka Hlboké nad Váhom – Roháč – Čiakov.

Kľacký vodopád (titulná foto): 30 m vysoký vodopád pod vrchom Kľak, v Lúčanskej Malej Fatre. V roku 1996, ako jeden z piatich na Slovensku, vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku. Vyskytujú sa tu vzácne druhy živočíchov, najmä vodných mäkkýšov. Kľacký vodopád je prístupný po značkovaných turistických chodníkoch. Najjednoduchší prístup k nemu je z obce Vrícko, dá sa sem dostať i z Fačkovského sedla alebo obce Fačkov.

Mohlo by vás zaujímať:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Foto: wikipedia.sk

Zdroj: vypadni.sk, wikipedia.sk, zazriva.sk, dolnykubin.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM