Jozef Legéň Správy

Z tohto kamiónu unikal nebezpečný amoniak: Takto prebiehala mimoriadna hasičská akcia

V utorok bolo na operačné stredisko hasičov ohlásené, že na ceste tesne za Žilinou uniká z kamiónu nebezpečný amoniak. Kamión mal poškodenú jednu z nádrží, hasiči vytvorili okolo kamiónu vodnú clonu, zabránili ďalšiemu úniku a prečerpávali z poškodeného kontajnera túto nebezpečnú látku.

Ilustračný obrázok k článku Z tohto kamiónu unikal nebezpečný amoniak: Takto prebiehala mimoriadna hasičská akcia
Zdroj: Dnes24.sk

„Dňa 22. 10. 2013 o 15:28 hod. bolo na operačné stredisko KR HaZZ v Žiline ohlásené, že na štátnej ceste I/18 v meste Žilina uniká z kamiónu amoniak. Na výjazd boli vyslaní hasiči z hasičskej stanice v Žiline a následne aj hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline,“ povedala Miroslava Ondrichová hovorkyňa KR HaZZ v Žiline.

Hasiči po príjazde na miesto udalosti zistili, že kamión z Poľskej republiky prepravuje na korbe návesu 8989 kg tejto nebezpečnej látky, pričom poškodený bol 1 ks kontajnera o objeme 1000 l. Hasiči vytýčili nebezpečný priestor, vytvorili okolo kamiónu vodnú clonu, korbu kamiónu skrápali prúdom vody, zabránili ďalšiemu úniku a prečerpali z poškodeného kontajnera cca 150 litrov amoniaku do náhradného kontajnera.

Po prečerpaní nebezpečnej látky dekontaminovali korbu kamiónu a aj poškodený kontajner. Celý zásah vykonávali v ochranných oblekoch a dýchacích prístrojoch. Premávka na ceste bola odstavená. „Celkovo pri tejto mimoriadnej udalosti zasahovalo 16 hasičov so 7 ks hasičskej techniky a bolo spotrebovaných 30 000 litrov vody. Našťastie žiadna osoba nebola usmrtená, ani zranená. Zásah bol ukončený o 19:22 hod,“ dodala hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM