Kultúra

Akcia pre milovníkov umenia: Vstup do galérií zadarmo

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa pripája k projektu Ministerstva kultúry SR otvoriť kultúrne inštitúcie každú prvú nedeľu v mesiaci návštevníkom zdarma a podporiť tým myšlienku „otvorenej kultúry“.

Ilustračný obrázok k článku Akcia pre milovníkov umenia: Vstup do galérií zadarmo

Od 3. marca 2013 otvára ŽSK každú prvú nedeľu v mesiaci brány svojich piatich galérií návštevníkom zdarma.

„Pozývam do našich galérií deti a ich rodičov, ale i všetkých návštevníkov, ktorí chcú cez obrazy a výtvarné umenie spoznávať Žilinský kraj a jeho regióny. S našimi regiónmi sú bytostne spojení takí velikáni slovenského výtvarného umenia ako Ľudovít Fulla, Martin Benka, Koloman Sokol, Vincent Hložník či Mária Medvecká, ale aj starší majstri ako Peter Michal Bohúň alebo Jozef Božetech Klemens. Naše galérie však neponúkajú len pohľad do minulosti, ale i pohľad na súčasné umenie,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

5 galérií

Pre návštevníkov bude vždy v prvú nedeľu v mesiaci otvorených bezplatne päť galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, medzi ktoré patrí Kysucká galéria v Oščadnici, Liptovská galérie P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Považská galéria umenia v Žiline a Turčianska galéria v Martine. Tie v minulom roku navštívilo viac ako 126 tisíc priaznivcov umenia.

„Naše galérie sú plné zaujímavostí a prvenstiev. Napríklad v Považskej galérii umenia v Žiline sme ako prví na Slovensku v minulom roku otvorili expozíciu intermediálneho umenia. Táto galéria je i domovskou scénou majstra Hložníka,“ doplnil riaditeľ odboru kultúry a cestovného ruchu Peter Kubica.

Možnosť bezplatného vstupu môžu milovníci kultúry využiť už v nedeľu 3.3.2013, v deň s magickým dátumom. Podrobnosti o otváracích hodinách a podmienkach vstupu nájdu návštevníci na webových stránkach jednotlivých galérií alebo ŽSK, ako aj prostredníctvom mobilnej aplikácii ZASK.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM