Jakub Forgács Samospráva Samospráva

Výsledok mimoriadneho zasadnutia žilinských poslancov: Takto mesto zabojuje o milióny eur!

Je rozhodnuté! V Žiline prebehlo mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa pretriasali poriadne vysoké cifry. Pozrite, na čo a ako chce mesto získať milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Výsledok mimoriadneho zasadnutia žilinských poslancov: Takto mesto zabojuje o milióny eur!
Zdroj: TASR

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline schválili na utorkovom mimoriadnom zasadnutí žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt zníženia energetickej náročnosti budovy Mestského úradu (MsÚ) v Žiline. Zároveň schválili maximálne celkové spolufinancovanie projektu zo strany mesta do výšky 200 000 eur z celkových oprávnených výdavkov.

„Budeme sa uchádzať o 2 milióny eur z fondov Európskej únie (EÚ). Výzva končí 15. januára a mimoriadne MZ preto, že uznesenie musí nadobudnúť právoplatnosť. A keby sme ho chceli robiť po Novom roku, už by sme to nestihli. Je to dôležitý krok, pretože nemáme vlastné zdroje na to, aby sme dali do poriadku úrad, zateplili ho, vymenili okná,“ povedal Choma.

Cieľom projektu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia je podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu energetické zhodnotenie budovy MsÚ, respektíve zníženie jej energetickej náročnosti prostredníctvom viacerých aktivít. „Ide o výmenu presklených častí fasády, zateplenie obvodového plášťa a časti strechy, výmenu výťahov, prípadne ďalšie aktivity za účelom zlepšenia energetickej hospodárnosti s prihliadnutím na fakt, že zvýhodňované budú komplexné projekty,“ uviedol Čorba.

Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok so zameraním na zníženie energetickej náročnosti verejných budov vyhlásila Slovenská inovačná a energetická agentúra 7. decembra 2015 ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (OP KŽP) v zastúpení Ministerstva životného prostredia SR ako riadiaceho orgánu pre OP KŽP. Výška nenávratného finančného príspevku nesmie byť nižšia ako 70 000 eur a vyššia ako 2 milióny eur, dodal hovorca mesta Žilina.

Čítajte tiež:

Žilinská radnica sa pochválila: Ušetrili sme na obstarávaniach viac ako milión eur!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM