Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Výsledky testovania školákov sú vonku: Ako dopadli deti v Žilinskom okrese?

Výsledky sú na svete. V matematike sa najviac darilo deťom z Bratislavského kraja, najmenej z Košického. A ako to dopadlo v našich končinách?

Ilustračný obrázok k článku Výsledky testovania školákov sú vonku: Ako dopadli deti v Žilinskom okrese?
Zdroj: TASR

Piataci, ktorí vypĺňali zadania v Testovaní 5 známe ako monitor 22. novembra 2017, dosiahli v testoch z matematiky priemernú úspešnosť 64,7 percenta a v slovenskom jazyku a literatúre 62,8 percenta. Vyplýva to z výsledkov testovania, ktoré vo štvrtok počas tlačovej konferencie zverejnila riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Testovanie prebiehalo na 1481 základných školách. Testy vypĺňalo 45 080 piatakov, z toho 2840 žiakov na 126 školách s vyučovacím jazykom maďarským a 13 žiakov s vyučovacím jazykom ukrajinským. Testovania sa zúčastnilo 1743 žiakov so sociálne znevýhodneného prostredia a 123 cudzincov. Oproti testovaniu v roku 2016 nastala zmena, testy školáci vypĺňali len v papierovej forme, elektronická verzia sa tento rok nerealizovala.

Priemerná úspešnosť žiakov v teste z matematiky bola 64,7 percenta. Dievčatá riešili test s úspešnosťou 64,3 percenta a chlapci 65,2 percenta. Z hľadiska kraja boli v matematike najúspešnejší žiaci z Bratislavského kraja a najmenej úspešní z Košického kraja.

Výsledky, ktoré zverejnil NÚCEM, prezrádzajú aj to, ako sa piatakom darilo v jednotlivých okresoch. Rebríčku vládnu Bratislavské okresy (Bratislava I, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava II, Bratislava V), ktoré obsadili hneď prvých päť miest. Naopak, medzi okresy s najnižšou úspešnosťou patria Revúca, Medzilaborce a Gelnica.

Okres Žilina obsadil v úspešnosti z matematiky v rebríčku 79 okresov priečku s číslom 7. V našom okrese písalo test 1434 žiakov a ich priemerná úspešnosť bola 72,6 %.

Pre porovnanie, susedný Martinský okres skončil na 22. mieste s percentom 69,2, okresu Považská Bystrica patrí 19. priečka (69,3 %) a okres Prievidza skončil na 20. mieste (69,3 %).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/NÚCEM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM