Igor Petrík Správy

Výpovede lekárov v Žiline: Riaditeľ na brífingu reagoval na dianie v nemocnici

Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa na internom oddelení pracuje v štandardných podmienkach a pacienti nie sú ohrození. Svojim vyhlásením reagoval na výpovede lekárov internistov.

Ilustračný obrázok k článku Výpovede lekárov v Žiline: Riaditeľ na brífingu reagoval na dianie v nemocnici
Zdroj: TASR

Interné oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina pracuje v štandardných podmienkach a pacienti neboli v žiadnom prípade ohrození, zanedbaní ani iným spôsobom poškodení. Vo štvrtok na brífingu to skonštatoval riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Štefan Volák. Reagoval tak na výpovede 15 lekárov.

Stretnutie s lekármi

Doplnil, že sa stretol so všetkými lekármi interného oddelenia a požiadal ich, aby sa vyjadrili, v čom vidia problémy. „Prečo niektorí podali výpovede. Čo ich k tomu viedlo, prečo predtým nekomunikovali so mnou, ale išli na to týmto spôsobom. Vysvetlil som im celú situáciu, ako vidím interné oddelenie v našich podmienkach. Ako by malo do budúcna vyzerať, aké kroky urobilo vedenie, aby sme k tomu dospeli. Odpoveď bola, že niektoré informácie boli pre nich nové, musia si to premyslieť a potom sa k tomu vyjadria,“ povedal Volák.

Zdôraznil, že žilinská nemocnica má teoreticky – podľa všetkých usmernení a výnosov – lekárov dosť. „Je tam trinásť výpovedí a jedna doktorka už podala žiadosť o stiahnutie výpovede. Normatív hovorí, že na 17 pacientov je jeden lekár. Je 96 lôžok a aj po odchode 13 lekárov by sme mali asi 18 lekárov. Nikdy to nie je v poriadku, keď pôvodne 14 ľudí podá výpoveď. Ale práve na otázku, čo nie je v poriadku, oni neodpovedali. Čo ďalej z ich strany, to neviem a na ich odpoveď čakám,“ dodal riaditeľ žilinskej nemocnice.

Pripomenul, že v roku 2011 sa v nemocnici zrušilo 150 lôžok a z tohto obdobia zostalo viacej lekárov, ktorí dnes pôsobia iba na ambulanciách. „A ďalších 11 lekárov u nás má takzvanú internú atestáciu. Keby som to spočítal dohromady, nemyslím si, že by vôbec mala nastať krízová situácia, čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti v oblasti internej medicíny,“ podotkol Volák.

Poukázal tiež na skutočnosť, že už v roku 2013 urobilo vedenie nemocnice technickú špecifikáciu všetkých 17 budov, v ktorých sa poskytuje zdravotná starostlivosť. „Vytypovali sme budovy, v ktorých bol havarijný stav, a monoblok, v ktorom je aj interné oddelenie, je na jednom z prvých miest. Pôvodný plán bol naozaj len odstrániť havarijný stav – zatepliť to, urobiť okná a dvere, zabezpečiť balkóny. Ale vzhľadom na výrazné navýšenie balíku peňazí pristúpime ku komplexnej rekonštrukcii monobloku a urobíme všetky stavebné úpravy, aby sme hygienický štandard vysoko zvýšili. Robíme verejné obstarávanie a pokiaľ všetko dopadne ako má, je predpoklad dokončenia do konca septembra tohto roku,“ dodal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Visolajský: Interné je v katastrofálnych podmienkach

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský upozornil, že interné oddelenie FNsP Žilina je v katastrofálnych podmienkach. „Tým, že pán riaditeľ nájde náhradu za pätnástich lekárov, ktorí sa odvážili to svetu ukázať, tým problém interného v Žiline nevyriešil. On potrebuje vyriešiť lôžka pre pacientov interného oddelenia. Zabezpečiť adekvátne podmienky pre pacientov, ktorí tam ležia v ohrození zdravia a života. Štyri roky hovoria lekári o katastrofálnych podmienkach riaditeľstvu a štyri roky to nikto neriešil. Zrazu, keď dá pätnásť lekárov výpoveď, pán riaditeľ začne niečo hovoriť o rekonštrukcii oddelenia. Nepríde mi to normálne. Pán Volák už dávno mal zvážiť svoje pôsobenie v tejto nemocnici,“ uzatvoril Visolajský.

Prečítajte si tiež:

Ďalšia nepríjemná správa z nemocnice: Po lekároch by mohli dať výpovede

Štrnásť lekárov žilinskej nemocnice podalo výpovede!

Výpovede lekárov interného oddelenia: Žilinskí doktori prehovorili, čo stojí za ich krokom

Na fotografii: Štefan Volák

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM