Jozef Legéň Správy

Vylúčenie J. Slotu zo strany: Podľa Danka to otvorí novú etapu v živote SNS

Rozhodnutie o vylúčení Jána Slotu zo Slovenskej národnej strany (SNS) sa nerodilo ľahko, podľa predsedu SNS Andreja Danka však môže otvoriť novú etapu v živote SNS. Národniari chcú byť alternatívou pre vzbudenie národnej hrdosti a ich ambíciou je prebojovať sa do parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Vylúčenie J. Slotu zo strany: Podľa Danka to otvorí novú etapu v živote SNS
Zdroj: TASR

Rozhodovanie bolo emotívne a už dnes eviduje v strane hlasy, ktoré s vylúčením Slotu nesúhlasia. „Ja už som zachytil prvé mená nespokojných v strane, sú to Marián Janušek a Igor Štefanov," povedal predseda SNS Andrej Danko s tým, že obom exministrom navrhol pozastavenie ich členstva v strane dovtedy, kým sa nevyriešia kauzy spájané s ich menami.

„SNS je značka, ktorá si veľa vytrpela,„ povedal Danko na margo káuz spájaných so stranou. Zároveň ale dodal, že osoby, ktoré sú s kauzami spájané, v skutočnosti žiadnymi sponzormi SNS nikdy neboli."Za desať rokov neexistuje žiadny sponzorský dar, žiadna hotovosť od ľudí, s ktorými sú tieto kauzy spájané,“ upozornil.

Dôvody vylúčenia zo strany

Čo sa týka dôvodov, pre ktoré Slotu vylúčili zo strany, podľa Danka to bolo nehospodárne nakladanie s peniazmi SNS. „Všetky finančné prostriedky, ktoré prichádzali od roku 2006 do strany, okolo 11 miliónov euro, sa minulo na kampane a chod ústredia. Čo prišlo, to odišlo," povedal s tým, že ešte okrem toho ostal strane dlh z kampane za posledné voľby.

„Slota garantoval, že situáciu vyrieši a je nesporné, že nás nechal v stave existenčného ohrozenia. Sme na tom ekonomicky horšie, ako novovzniknuté politické subjekty,„ dodal. Na otázku, či budú na Slotu podávať trestné oznámenie Danko reagoval, že účtovníctvo SNS bolo vždy v poriadku, problémom bolo neefektívne využívanie kompetencií predsedu zo strany Slotu. „Nie som sudca, ani vyšetrovateľ. Hovorím o vnútornej zodpovednosti voči členom,“ dodal Danko. Zdôraznil, že problém rieši pragmaticky a osobný konflikt so Slotom nemá.

Finančná situácia strany

Finančnú situáciu SNS podľa neho nakoniec stabilizovali samotní členovia členskými príspevkami, ako aj on osobne menšími pôžičkami. V súčasnosti je podľa neho zvyšok dlhu okolo 600 000 eur a SNS by ho mala dokázať zaplatiť z financií od štátu. Chod strany chce Danko riešiť členskými príspevkami. „SNS má tritisíc členov," pripomenul. Financovanie kampaní bude oddelené od financovania chodu strany a bude ho realizovať dcérska spoločnosť, ktorej jediným vlastníkom je SNS.

Čo sa týka budovy SNS na Šafárikovom námestí v Bratislave, Danko potvrdil, že nájomná zmluva vyprší v roku 2014. Nepredpo­kladá, že by si ju po tomto termíne strana odkúpila, skôr bude rokovať o predĺžení nájmu, alebo hľadať nové priestory.

SNS má podľa Danka ambíciu postúpiť v parlamentných voľbách do parlamentu. Národniari chcú postaviť kandidátov aj do komunálnych a VÚC volieb. „Urobím všetko preto, aby sme mali svojho prezidentského kandidáta," vyhlásil Danko s tým, že o konkrétnych osobách ešte nerokovali.

„Vidím veľa prienikov v hodnotách so Smerom-SD, ale aj s SDKÚ-DS a KDH,„ reagoval na otázku, s kým si vie predstaviť spoločné pôsobenie vo vláde. Dodal, že napríklad v európskych témach sa SNS vie zhodnúť aj s liberálmi. Nechce preto vopred limitovať priestor pre SNS. „O vstupe do vlády môžeme rokovať s každým, kto akceptuje naše hodnoty,“ dodal.

Problémom je Brusel

„Dnes nie sú hlavným problémom Maďari, ale Brusel. V prípade, že má pokračovať proces integrácie, majú Slováci právo vedieť, kedy dobehnú životnú úroveň západných krajín.„ vyhlásil Danko. Dodal, že voda, plyn, elektrika stojí v západných krajinách toľko ako u nás, ale príjmy ľudí sú výrazne vyššie. „Bez návratu k rovnej dani a zmeny Zákonníka práce sa ekonomika nepohne,“ naznačil ekonomické ciele SNS Danko.

Zároveň zdôraznil, že jediným reálnym nástrojom, ako meniť veci na Slovensku k lepšiemu, je politická strana. SNS chce preto integrovať ľudí, ktorí chcú dosiahnuť zmenu. „Chceme spájať mladých, hrdých ľudí, ale aj tých so skúsenosťami. Dnes sme v Európe otroci. Chceme byť alternatívou pre vzbudenie národnej hrdosti," vyhlásil Danko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM