Rastislav Búgel Správy

Vykonávajú náročné a zodpovedné povolanie: Dnešok je sviatkom učiteľov

Deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského - 28. marec - sa stal pre vyučujúcich v bývalom Československu aj v súčasnej Českej republike (ČR) a Slovenskej republike (SR) sviatkom: Dňom učiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Vykonávajú náročné a zodpovedné povolanie: Dnešok je sviatkom učiteľov
Zdroj: TASR

Múzeum J. A. Komenského v Uhorskom Brode v ČR pri príležitosti 425. výročia narodenia Jana Amosa Komenského pozýva na slávnostne otvorenie svojich revitalizovaných expozícií. V Múzeu J. A. Komenského aj v Národnom pedagogickom múzeu a knižnici J. A. Komenského v Prahe bude deň otvorených dverí pri príležitosti Dňa učiteľov.

J. A. Komenský (28.3. 1592–15.11. 1670) sa svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Vypracoval systém pedagogiky ako vedy a predstihol dobu, v ktorej žil natoľko, že škola podľa jeho predstáv je naďalej ideálom.

Pre pedagógov sa Deň učiteľov stal tou chvíľou počas roka, keď žiaci i spoločnosť ocenia ich prácu. Prezident republiky, minister školstva, predstavitelia samosprávnych krajov pri príležitosti tohto dňa slávnostne oceňujú pedagógov a v prejavoch pripomínajú, že školstvo patrí medzi priority. Uznávajú, že učiteľské povolanie je náročné i príťažlivé. Pripúšťajú, že práca učiteľov nie je docenená – to sa týka statusu učiteľa i jeho finančného ohodnotenia.

Tradíciu každoročného oceňovania pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov na Slovensku obnovil v roku 1999 vtedajší minister školstva Milan Ftáčnik.

V ČR aj na Slovensku sa Deň učiteľov slávi ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského. V iných krajinách si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra – OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) ho v roku 1993 vyhlásila za Medzinárodný deň učiteľov. Je pripomienkou spoločného podpísania Odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM