Rôzne Správy

Vychytené turistické lákadlo: Budatínsky park navštívilo za štyri mesiace 73 360 ľudí

Ani chladnejšie obdobie roka návštevníkov neodradilo. Najnovšie čísla potvrdzujú, že Budatínsky park je jednou z TOP atrakcií nášho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Vychytené turistické lákadlo: Budatínsky park navštívilo za štyri mesiace 73 360 ľudí
20
Galéria
Zdroj: TASR

Areálom Budatínskeho parku pri Budatínskom hrade v Žiline prešlo za posledné štyri mesiace uplynulého roka 73 360 návštev­níkov. Na základe elektronických údajov zo sčítacích zariadení, ktoré od konca augusta 2016 monitorujú pohyb chodcov v parku, o tom dnes informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Lenka Záteková.

V lete prechádzky, v zime bežky

,,Je to úžasné číslo, ktoré jasne hovorí o tom, že revitalizácia v roku 2009 bola tou najlepšou investíciou. Obyvatelia Budatína, Žiliny, ale i okolitých obcí a miest využívajú tento priestor v lete na prechádzky, oddych a tiež športovanie. A túto zimu dokonca prišli aj bežkári," priblížil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Budatínsky park je od roku 1963 spolu s hradom, ktorý ŽSK taktiež postupne renovuje, národnou kultúrnou pamiatkou. Vlani tu kraj sprístupnil nové hradné priestory a barokovú kaplnku, čím láka záujemcov na unikátne prehliadky. ,,Park je prepojením histórie a moderného miesta pre relax. Zatiaľ sme tu investovali viac ako päť miliónov eur, no čakajú nás ešte práce vo vnútri hradu aj vonku v hospodárskej budove," doplnil Blanár.

Z parku rovno na cyklotrasu

Zadná brána Budatínskeho parku zavedie turistov na známu cyklotrasu BikeKia, ktorá spája hrady Budatín a Strečno. ,,Aj tu sme na lávke cez biokoridor nainštalovali merač pohybu cyklistov a minulý rok ich cez toto miesto prešlo 58 383. Kultúrny turizmus je stále populárnejší, preto verím, že tento rok bude cyklistov zase o niečo viac," zdôraznil predseda ŽSK s tým, že cyklotrasa je už vyasfaltovaná v dĺžke 3,8 kilometra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM