Iveta Hrabovská Samospráva

Vráťme šport do škôl: Podpora športu stredoškolákov má zelenú

Do konca februára 2013 môžu školy a školské zariadenia zabojovať o rozšírenie svojich možností športovania. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) poskytne i tento rok na podporu športových aktivít v stredných školách školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti finančný príspevok.

Ilustračný obrázok k článku Vráťme šport do škôl: Podpora športu stredoškolákov má zelenú

Minulý rok putovalo na rozvoj športových aktivít v školách takmer 40 tisíc eur. Odbor školstva a športu ŽSK podporí v tomto kalendárnom roku spolu 23 projektov.

„Naším dlhodobým cieľom je deťom, mládeži, ale i populácii nad 26 rokov rozširovať možnosti aktívneho oddychu, budovania športových návykov, ako i relaxu a zdravého životného štýlu,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

15 projektov má šancu

V podprograme Škola ako centrum športu, ktorého cieľom je vytvoriť zo stredných škôl a školských zariadení centrá športu s celoročnou prevádzkou, podporí kraj 4 žiadosti vo výške 6 640 eur na projekt. Spolu 15 žiadostí získa dotáciu vo výške 660 eur na projekt v podprograme Telesná a športová výchova, zlepšujúcom materiálno-technické podmienky pre kvalitný výchovno-vzdelávací proces telesnej a športovej výchovy.

V grante sa počíta i s podporou štyroch žiadostí vo výške 885 eur na projekt v podprograme Športovo-talentovaná mládež. Ten má za cieľ zlepšiť podmienky pre mladé športové talenty prostredníctvom spolufinancovania ich účasti na športových podujatiach a súťažiach celoslovenského a medzinárodného významu, alebo vytvoriť kvalitnejšie tréningové podmienky.

23 projektov v roku 2012

Aj v roku 2012 podporila žilinská krajská samospráva v školách a školských zariadeniach spolu 23 projektov za takmer 40-tisíc eur. Vďaka grantu bolo z projektov zakúpených 530 športových pomôcok a 15 tréningových strojov. Zorganizovalo sa spolu 42 športových súťaží a zapojených bolo vyše 170 pedagógov a viac ako 200 žiakov.

„Podľa našej štatistiky grant Vráťme šport do škôl napomohol volejbalu, basketbalu, vybíjanej, florbalu, stolného tenisu, behu, hádzanej, futsalu, jumpingu, streľbe, cezpoľného behu, bedmintonu, sánkovaniu, ako aj lyžovaniu k návratu a rozvoju na našich školách,“ uzavrela riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Dana Mažgútová. Aktuálny výber a hodnotenie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov sa uskutoční do 22. marca 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM