Soňa Vanovčanová Kultúra

Voľné dni sa blížia a ponúkajú všehochuť: Kam v Žiline cez víkend?

Ďalší jarný víkend je pred nami a prináša so sebou nádielku zábavy pre malých aj veľkých. Vyberte si z redakčnej ponuky, kam v Žiline za oddychom počas voľných dní.

Ilustračný obrázok k článku Voľné dni sa blížia a ponúkajú všehochuť: Kam v Žiline cez víkend?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Divadelné predstavenie:

Smith & Wesson

Piatok, 4. mája, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Slávny taliansky autor Alessandro Baricco už viac ráz potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov. Jeho hra Smith & Wesson pripomína, že umelecká forma je najmä umeleckou fikciou a opisuje aj to, čo je nepravdepodobné. Hrdinovia drámy sa rozhodnú narušiť zdanlivý pokoj svojich životov, za ktorým sa skrýva ich strach a opúšťajú pohodlnú pozíciu pozorovateľov. Okolnosti ich donútia podstúpiť riziko a zažiť najväčšie dobrodružstvo, v ktorom ide o ľudský život.

Dvaja muži s menami výrobcov zbraní si zahrajú „ruskú ruletu“. Životný plán každého z nich je stereotyp a nemá svoj cieľ. Smith je samozvaný kronikár predpovedí počasia a Wesson je záchranár, ktorý nikdy nikoho nezachránil. A tak hoci riziko podujatia je obrovské, je tu tiež šanca na zásadnú zmenu so šťastným koncom. Paradoxom je, že podujatie nesie v sebe potenciál šťastia aj v prípade neúspechu. Novej šance pre dvojicu Smith & Wesson.

Brechtovské divadlo:

Debris Company: EPIC

Piatok, 4. mája, 19:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Akú asi podobu môže mať brechtovské divadlo v dnešnom čase? Nezvyčajný projekt súboru Debris Company EPIC sa inšpiruje východiskami Bertolda Brechta, aby sa trochu netypicky pre svoju doterajšiu tvorbu vybrali na nový divadelný terén, kde sa mieša súčasný tanec s moderným poňatím opery, gýču – entertainmentu a novými technológiami v neúprosnom mixe s filmami zo začiatku dvadsiatych – tridsiatych rokov.

Posúvajú sa ďalej skúmaním a skúšaním nových divadelných postupov, technológie a ich dramaturgia sa stáva ešte konkrétnejšiou. Opäť, podobne ako v produkcii Mono, zaujíma ich súčasná individualizovaná, „kapitalistická“ spoločnosť.

Epic je alúziou na Brechta aj brechtovským komentárom k Brechtovi, ktorý ho presahuje. Podobne ako u Brechta aj tu je prítomný humor a ostrá kritika spoločnosti a nemenovaných či premenovaných indivíduí. Songy v hudbe aj v texte sa pohrávajú s brechtovským odkazom, na Slovensku pomerne málo známym. Z pohľadu fyzického – opäť mieša súčasný pohyb s klasickým a cituje aj pantomímu nemých filmov. Operné árie sa miešajú s hudobnými citáciami kapely The Doors a Brechtovho dvorného skladateľa Kurta Weila, írskeho proletárskeho folklóru, prípadne iných odkazujúcich pandantov.

Hravé čítanie a tvorivé dielne pre deti od 3 rokov:

Sobota s rozprávkou

Sobota, 5. mája, 10.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Bábkové divadlo Žilina pripravilo pre najmenších divákov sériu rozprávkových dopoludní s názvom „Sobota s rozprávkou“

Prvoradým cieľom podujatia je zoznámiť deti s bábkovým divadlom. Prostredníctvom scénických čítaní majú deti možnosť zblížiť sa s hercami a zároveň si vytvoriť pozitívny vzťah k bábkam a divadlu.
Každé čítanie je tematicky ladené a v závere majú deti priestor i na to, aby svoje bezprostredné zážitky a dojmy nakreslili. A ako sa už stalo dobrým zvykom, veľkých a malých návštevníkov čaká drobné občerstvenie.

Oslavy Dňa hasičov:

Deň sv. Floriána

Sobota, 5. mája, 12.00 hod., Námestie Andreja Hlinku

Budú pripravené súťaže, program pre deti, ale aj ukážky kynológov či hasičskej techniky. Organizuje mesto Žilina.

Program:

  • Oslavy sv. Floriána – začiatok 12:00 hod.
  • 23. ročník hasičskej súťaže v požiarnom útoku o sochu sv. Floriána
  • Zážitkové aktivity so psíkmi + ukážky canisterapie – Zmysel života n.o.
  • Záchranárske psy K-9
  • Ukážky oddelenia služobnej kynológie PZ
  • Prezentácia hasičskej techniky
  • Prezentácia protipovodňovej techniky
  • Pestrý hasičský program pre deti

Stand up show:

Silné reči v Žiline

Sobota, 5. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Vystupujúci: Jakub Lužina, Stano Staško, Gabo Žifčák, Simona

Športovo – charitatívne podujatie:

Wings for Life World Run

Nedeľa, 6. mája, 13.00 hod., Budatínsky park

Medzinárodné športové podujatie, ktoré odštartujú bežci na celom svete v rovnaký moment. V Spojených štátoch amerických vyrazia na trať pri východe slnka, v Japonsku pri západe slnka a v Žiline štartujeme o 13.00 hod v Budatínskom parku. Stopercentný výťažok z podujatia je určený na výskum poranení miechy.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM