Zuzana Gadušová Kultúra

Vodné dielo Žilina zažije ďalší boj: Bitky na hladine Váhu aj na súši!

Na Vodnom diele sa už túto nedeľu vrátime do čias tankov a palubných del. Zažijeme jednu z najdlhších a najdôležitejších bitiek druhej svetovej vojny. Na Žilinskej priehrade bude premiéra bitky o loď Bismarck.

Ilustračný obrázok k článku Vodné dielo Žilina zažije ďalší boj: Bitky na hladine Váhu aj na súši!
Zdroj: TASR

Pri priehradnom múre Vodného diela Žilina sa už po šiestykrát odohrajú Bitky o Atlantik. Tento projekt organizuje Ponorkový klub Žilina. Boj bude autentický v mierke 1:50. Môžeme sa tešiť na skutočne krásny zážitok. „Model je dlhý päť metrov, široký 80 centimetrov a váži 220 kilogramov. Prvýkrát od skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala v roku 1941, sa pokúsime oživiť súboj lietadiel a lodí s Bismarckom. Tento boj je súčasťou Bitky o Atlantik, a tak divák nepríde o konvoje lodí, ponorky a lietadlá, na ktoré bol počas minulých ročníkov zvyknutý,“ uviedol Vladinír Randa z ponorkového klubu Žilina.

A nebude sa bojovať len na hladine ale aj na súši. Žilinský Tankovým klub zároveň predvedie na brehu Váhu aj druhý ročník tankovej Bitky o Bastogne. Tanky budú v mierke 1:6 so skutočnými. „Pripravili sme mnoho noviniek a novú choreografiu, ktorá je omnoho emotívnejšia. V rannom programe sa zameriame na deti s rodičmi. Sú pre nich pripravené súťaže, možnosť riadiť tank či loď,“ dodal Randa.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM