Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkendujete v Žiline? Máme pre vás tipy, kam môžete vyraziť

Ani sme sa nenazdali a na dvere klope víkend. Zaslúžený oddych si môžete vychutnať nielen doma ale aj v spoločnosti. V meste sa bude konať niekoľko zaujímavých podujatí - tak si ich nenechajte ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Víkendujete v Žiline? Máme pre vás tipy, kam môžete vyraziť
Zdroj: TASR

Hudobný festival: Bratislavské jazzové dni v Žiline (5. ročník)

Piatok a sobota, 20. – 21. októbra 2017, 19.00 hod., Mestské divadlo v Žiline, Veľká sála

Medzinárodný festival Bratislavské jazzové dni v Žiline, ktorý patrí po Bratislave medzi najväčšie jazzové sviatky na Slovensku, oslavuje piate narodeniny.

Najväčšou hviezdou 5. ročníka jubilejných Bratislavských jazzových dní v Žiline bude Cory Henry & The Funk Apostels. Na Bratislavských jazzákoch v Žiline vystúpi v sobotu 21. októbra so svojou novou vášňou, hudobným projektom The Funk Apostels v rámci európskeho turné The Funk Crusade Tour.

Program prvého festivalové dňa 20. októbra otvorí Damien Schmitt – dvorný bubeník slávneho basgitaristu Alaina Carona. Na záver večera vystúpi znamenitá americká speváčka, skladateľka a broadwayská herečka Shayna Steele.

V sobotu 21. októbra predstavia svoj nový album Calm slávny americký bubeník Gene Jackson & Ondrej Štveráček Quartet. Vrcholom festivalu bude vystúpenie už spomínaného amerického klavírneho mága Cory Henryho & The Funk Apostels.

Hradná cyklojazda – ukončenie úspešnej cyklosezóny na BikeKIA

Sobota, 21. október, 10.00 hod., Vodné dielo Žilina

Ukončenie cyklosezóny na jednej z najobľúbenejších cyklotrás. BikeKIA spájajúca hrady Strečno a Budatín prevezie účastníkov Hradnej cyklojazdy z Vodného diela až do Budatínskeho parku.

Na účastníkov Hradnej cyklojazdy čaká bohatý program v Budatínskom par­ku.

Kultúrne podujatie: Budatínsky rínok

Sobota, 21. október, 10.00 hod., areál Budatínskeho hradu

Na podujatí budú účinkovať aj hostia z poľského Strumieńa, kapela Pink Horse Trio so svojím nezameniteľným groove jazzom, kapela DeART ovplyvnená bluesom, jazzom, folkom a rockom. Na záver podujatia je pripravený koncert, v ktorom zaspieva spevák a moderátor podujatia Roman Nadányi so svojou kapelou.

Deti si overia svoju zručnosť v tvorivých dielňach, pripravená bude aj lukostreľba a svoje dravce predstavia mladé sokoliarky. Pripravené je bábkové divadlo i vystúpenie DFS Lieska. V Kaplnke Budatínskeho hradu je naplánovaná beseda s autorom výstavy „Ľudia a krajina spod Rozsutca“, fotografom Vladom Bačom.

Návštevníci sa môžu tešiť na remeselníkov, lokálnych farmárov, tvorivé dielne, prezentácie stredných škôl zo Žilinského kraja, jedinečnú výstavu pri príležitosti 75. výročia Považského múzea v Žiline, občerstvenie a zaujímavý kultúrny program. Na Budatínskom rínku môžete ochutnať pražené tekvicové jadierka, etiópsku kávu, pukance, trdelníky, medovinu, medovníky, pečené gaštany či jablkový mušt.

Budatínsky rínok otvorí svoje brány od 10-tej hodiny, slávnostné otvorenie sa uskutoční o 12.00 hod.

Parkovanie áut v blízkosti areálu počas podujatia bude obmedzené, na záchytné parkoviská navedú návštevníkov značenia.

Kapela Sám Sebou: LOVE tour 2017

Sobota, 21. október, 21.00 hod., Smer Music Bar

Turné sa nesie v znamení nového albumu LOVE, ktorý vyšiel v júli 2017, ale na koncertoch zaznejú aj skladby zo starších albumov, ktoré budú doplnené skvelou scénou a svetlami.

Na všetkých koncertoch bude dostupný aj obchod Sám Sebou s rôznymi reklamnými predmetmi. Kapela vystúpi v rámci turné v desiatich mestách a obciach na slovensku, pričom Žilina je hneď druhá v poradí.

Divadelné predstavenie: Škaredé káčatko

Nedeľa, 22. október, 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Škaredé káčatko – pouličná inscenácia pre deti od 4 rokov.

Aké je to byť „iný“? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás? Ako? To vám prezradí pouličná inscenácia plná hravosti i humoru pre deti od 4 rokov, na motívy slávneho dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena a jeho svetoznámej rozprávky o škaredom káčatku, z ktorého sa jedného dňa stala krásna labuť… V réžii Šimona Spišáka.

Scenár a réžia: Šimon Spišák

Dramaturgia: Petra Štorcelová

Scéna, bábky a kostýmy: Karel Czech

Hudba: Jindřich Čížek

Hrajú: Jozef Abafi, Miroslava Čanecká, Ján Demko, Matej Valašík

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Víkendujete v Žiline? Máme pre vás tipy, kam môžete vyraziť
3
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM