Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend už klope na dvere: Tipy pre Žilinčanov, kam si vyraziť

Víkend sa nezadržateľne blíži a s ním aj zaslúžený oddych. Čo prinesie kultúra v meste počas víkendu? Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Víkend už klope na dvere: Tipy pre Žilinčanov, kam si vyraziť
Zdroj: TASR

Vladimír Hron: One man show

Piatok, 27.október, Cabaret Aphrodite Palace, 21:00 hod.

Priatelia, zabavte sa s moderátorom, zabávačom a najlepším českým imitátorom Vladimírom Hronom, ktorý svojím hlasom dokáže neuveriteľne napodobniť českých i svetových spevákov.

Beh na Minčol

Sobota, 28. október, Višňové pri Žiline

Štart: 11:00 hod. na parkovisku pri vstupe do doliny

Cieľ: cieľ preteku bude na vrchole Minčola (1363 m.n.m)

Parametre trate: 6,5 km +850 m

Povrch: lesný povrch

Trať: značený turistický chodník, modrá značka

Limit: 2 hodiny

Registrácia: Priamo na mieste v deň štartu od 9:00 – 10:45, alebo online registrácia na odkaze: https://docs.google.com/forms/d/e/

Kategórie:

  • M 39
  • Ž 39
  • M 40+
  • Ž 40+

Vyhodnotení budú prví traja pretekári v každej kategórii, v prípade, že v danej kategórii odštartujú minimálne traja pretekári.

Občerstvenie: Na trati cca. na 3 km a v cieli po dobehu. Následne bude podávaný obed na chate v lyžiarskom stredisku Holý Diel (domáca kapustnica + nápoj alko/nealko)

Ceny: Medaily, poháre, pre prvých v kategóriach

Program :

  • 9:00 – 10:45 – prezentácia pretekárov
  • 11:00 – Štart preteku
  • 11:40 – Predpokladaný dobeh prvého pretekára
  • 13:00 – Koniec limitu pre posledného pretekára

Viac na http://behnamincol.webnode.sk/

Detské sympózium – DTBZ workshop

Sobota, 28. október, 12.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ďalšie zo série prípravných stretnutí projektu, ktorý v rovnocennej spolupráci prepája deti a súčasných experimentálnych hudobníkov. Workshop zaoberajúci sa podobami hluku a jeho vzťahom k informáciám, tiež trochu jazykovými teóriami a čarom technologických nedorozumení. Pod vedením hudobníka Jiřího Suchánka sa zas o krok posunieme k finálnej podobe blížiaceho sa predstavenia.

Bábkové divadlo pre deti

Sobota, 28. október, Stanica Žiina – Záriečie, 17.00 hod.

Loutky bez hranic – Príbehy malej Lupitiny G: Mexická oslava Dušičiek je farebná, veselá a živí aj mŕtvi sa s radosťou stretávajú a spoločne si rozprávajú svoje príbehy. Poďme se pozrieť do rodiny malej Lupitiny, kde práve začína Día de los Muertos – mexický sviatočný Deň mŕtvych. Bude se tancovať, bude sa spievať a bude sa rozprávať. Aj tu, v Zemi mŕtvych, se všetci radi od srdca zasmejú!

Veselá bábková výprava do Mexika za tamojšou farebnou oslavou Dušičiek, aby sme si pripomenuli, že smrti sa netreba báť, pretože je to prirodzená súčasť nášho života. Po predstavení bude nasledovať výtvarná dielňa – spoločne si vyrobíme magnetické bábky.

Podujatie Považského múzea v Žiline: Noc duchov, tekvíc a strašidiel

Sobota, 29. október, hrad Strečno, 17.00 hod. – 21.00 hod.

V tento strašidelný večer sa na hrad Strečno zletia všetky bosorky a strigy z okolia, preto by ste tu nemali chýbať ani vy. Vstup v kostýmoch je vítaný. Okrem stríg na vás čakajú hradní duchovia, neposedné príšery, žeravé ohne a temné príbehy.

Hľadieť budeme i na tmavú nočnú oblohu. Ak budete mať šťastie, môžete sa s duchmi aj odfotiť. Účasť prisľúbil aj neobyčajný lovec démonov. Akčný Fun Helsing si na hrade posvieti na čarodejnice. Vypočujete si aj príbeh Margity a Besnej. Ich povesť je tiež spätá s hradom Strečno a bude súčasťou noci duchov, lebo duchovia obidvoch nešťastníc sú tu stále prítomní.

Pre odvážnych bude pripravená ochutnávka zaujímavých jedál v stredovekej kuchyni. Samozrejme, nebude chýbať čaročaj čarovnej noci. Vyvrcholením každej nočnej prehliadky bude impozantná ohňová šou. Vyberte sa s nami pod rúškom noci na hrad Strečno.

Na programe sa podieľajú:

SHŠ Wagus, Kapor na scéne, Black Evils, Cech Terra de Selinan a Krajská hvezdáreň Žilina. Odporúčame priniesť si so sebou baterky a veľkú dávku odvahy. Program nie je určený pre bojkov a malé deti.

Divadelné predstavenie: Najlepšia rozprávka o Červenej čiapočke

Nedeľa, 29. október,16:00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Veselá klauniáda pre deti od troch rokov. Tento známy príbeh vám zahrajú štyria smiešni a popletení herci. Príchod divákov ich totiž úplne zaskočil. Dnes sa predsa hrať nemalo. Ale sa hrať bude! Veselá štvorica sa rozhodne narýchlo zahrať rozprávku o Červenej čiapočke. Tú predsa všetci poznajú a majú ju radi. Kde však tak narýchlo vziať rekvizity a kulisy? Stačí len trochu porozmýšľať. Šikovní herci sa rýchlo vynájdu. Zahrajú divadlo s dáždnikmi, ktoré si v divadelnej šatni zabudli zábudliví diváci. Rozprávka plná veselých scén, vtipov a pesničiek určite zabaví veľkých aj malých divákov.

Scéna a kostýmy: Zuzana Kadlčáková
Pohybová spolupráca: Peter Tabaček
Hudba: Kamil Žiška
Réžia: Peter Palik

Hrajú: Jozef Abafi, Milada Filipčíková a.h., Barbora Juríčková,Jan Homolka

Folklórne vystúpenie: Korenenie

Nedeľa, 17.00 hod., Dom Odborov

Známy žilinský folklórny súbor Rozsutec sa spolu s nemenej úspešným folklórnym súborom Železiar z Košíc predstavia v Dome Dome Odborov v Žiline v jedinečnom folklórnom projekte Korenenie. Vystúpenie ponúkne príval tanca, emócií, spevu, originálnej muziky. Korenenie treba zažiť!

Nenechajte si ujsť program, v ktorom dve špičkové telesá vystúpia predvedú to najlepšie so svojich repertoárov. Nechajte sa uniesť programom plným skvelej tanečnej prítomnosti, pôvodu a novej cesty. Lístky na predstavenie sú dostupné v sieti ticketportal a takisto na recepcii Domu Odborov v Žiline a Martine.

Lada Svetom: LADÁzia 2017

Nedeľa, 29. október, Stanica Žilina – Záriečie, 19.00 hod.

Dvojmesačná cesta na dvoch Ladách do juhovýchodnej Ázie bola dosiaľ najkolosálnejšia výprava projektu LADA Svetom aj preto, že cestou zničili veľmi veľa kolies .) Brutálne kazašské horúčavy, najlepší šašlík na svete v Uzbekistane, závod s časom na neexistujúcej tadžickej ceste, či pokorenie výškového rekordu a dosiahnutie 4600 metrov nad morom… ťahaním na lane.

Ako dostatočne zabojovať s čínskou byrokraciou a koľko vody dokáže v indickej monzúnovej oblasti napršať do Vasiľa s vybitým sklom. Aj tieto životne dôležité otázky zodpovie premiérová prezentácia poslednej výpravy chalanov z LADA Svetom.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM