Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend sa blíži: Kam v Žiline za zábavou?

Týždeň povinností sa chýli ku koncu a pred nami sú dni zaslúženého voľna. Kde sa môžete počas víkendu v Žiline zabaviť? Vyberte si z redakčných tipov.

Ilustračný obrázok k článku Víkend sa blíži: Kam v Žiline za zábavou?
Zdroj: TASR

Tvorivá dielňa:

Čože?! Vidličky a nože!

Piatok – nedeľa, 9. marca – 11. marca, 16:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Bábková tvorivá dielňa pre deti a dospelých

Je banán bábka? Ako dlho trvá pikosekunda na bábkovom javisku? Kde má bábka dušu? Prečo bábku neurčuje jej tvar, ale spôsob, akým s ňou zaobchádzame? Kde je hranica nášho a rozprávkového času? A čo hranica rozprávkového a pohádkového času a rozdiely medzi bábkovým a dědkovým divadlom? Ako rozpustiť seba samého a vplynúť do ríše fantázie? … nevieme, či si niekedy kladiete tieto otázky. Možno vás to nikdy ani nenapadlo. Možno, že ste si položili iba niektoré z nich. Každopádne tí dvaja – teda Dorka a Kubo – poznajú odpovede. Na všetky!

Bábková dielňa na pokračovanie umožní účastníkom nasadnúť na vlak a vycestovať k netušeným obzorom bábkového divadla. Lektori Dora Bouzková (Loutky bez hranic) a Jakub Folvarčný (Ústav úžasu) k sebe hľadajú hŕstku odvážnych spoluhrdinov, s ktorými stvoria príbeh hodný rozprávania. Postačí cca. 10 detí vo veku 7 a viac rokov a okolo 5 dospelých v ľubovolnom veku (rodičov, prarodičov, príp. tiež iných nadšencov).

Koncert:

Ditch the Fridge, Charmsove deti (SK/UA)

Piatok, 9. marca, 20:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ditch the Fridge debutovali vo februári 2016 na Stanici Žilina-Záriečie. Odvtedy sa dvojčlenná kombinácia bicích, gitary a spevu rozšírila na plnohodnotný päťčlenný band a má za sebou koncerty vo Viedni, Berlíne a košickej Tabačke. Melancholické gitarové balady, s ktorými kapela začínala, teraz už nie sú hlavnou prísadou, ale skôr zjemňujúcim korením inak energického groovy setu s plným zvukom. Marek Kuchta (spev, gitara), Peter Kurilla (bicie), Matej Vrábeľ (basgitara), Roman Levčík (gitara), Tomáš Urík (klávesy).

Predkapelou večera je žilinsko-užhorodské voľné zoskupenie Charmsove deti, o ktorom ste asi nikdy nepočuli a ani nebudete. Koncertujú v dvadsaťročnom intervale. Od jediného koncertu (Makovického dom v Žiline, 1997) práve vydávajú prvý album Jam Passion.
Keďže francúzska speváčka sa po nahratí albumu vyparila, vokály doplní ukrajinský rapper Den Da Funk. Ďalej budú hrať Robo Blaško a Dima Babchuk (gitary), Rodion Sun Lion (basgitara), spoločným menovateľom oboch koncertov je Peter Kurilla (bicie).

DJ show:

★enjoy friday s Drahosh a DJ Gombo

Piatok, 9. marca, 22:15 hod., ★enjoyclub Mariánske námestie

V piatok nás čaká poriadny *enjoy friday pod taktovkou DJ Drahosh, a rezienta clubu Dj Gombo. Doprajeme si poriadne kvalitnú hudbu, ktorá ti na parkete pekne pomotá hlavu.

Počas večera nebudú chýbať krásne Club Angels a chill out zóna ideálna na rozhovor a oddych. *enjoyclub je priestor, ktorý ti okrem poriadnej party prináša aj miesto, kde si s partiou užiješ pohodový večer. Zaži večer bez toho aby ti niekto o jednej oznámi, že je záverečná. Bookni si na piatok svoj stôl, alebo sa jednoducho zastav a uži si párty piatok ako sa na Žilinu patrí.

Turistika:

Otvorenie rozhľadne v Strečne

Sobota, 10. marca, 9.45 hod., Strečno

Obec Strečno a Klub slovenských turistov Uhlík Strečno pozývajú na otvorenie Rozhľadne Strečno.

Stretnutie účastníkov je o 9.45 na parkovisku pri lávke (oproti kostolu) a odtiaľ sa bude o 10.00 odchádzať smerom pod hrad po žltej turistickej značke.

Divadlo pre deti:

Sobota s rozprávkou

Sobota, 10. marca, 10.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Je to interaktívny projekt, ktorý je určený pre deti od 3 rokov. Koná sa v priestoroch Bábkového divadla Žilina. Začiatok podujatia je o 10.00 hod a predpokladaný koniec okolo 12.00 hod.

Jeho prvoradým cieľom je zoznámiť deti s bábkovým divadlom. Prostredníctvom scénických čítaní budú mať deti možnosť zblížiť sa s hercami a zároveň si vytvoriť pozitívny vzťah k bábkam a divadlu. Každé čítanie bude tematicky ladené a v závere budú mať Vaše ratolesti priestor i na to, aby svoje bezprostredné zážitky a dojmy nakreslili. A ako sa už stalo dobrým zvykom, veľkých a malých návštevníkov čaká drobné občerstvenie.

Divadlo pre deti:

Lane z dlane

Sobota, 10. marca, 17.00 hod. Stanica Žilina – Záriečie

Krajina pod snehom mlčí. Skutočne mlčí? Možno stačí len veľmi pozorne načúvať a zistíme to… Čo? Napríklad ako si krátia dlhú chvíľu snehové vločky, prečo sa zima bojí bĺch alebo čím sa kŕmia lane z dlane. Alebo možno niečo úplne iné.

Biela bábková rozprávka utkaná priamo pred vašimi očami aj ušami z nitiek babieho leta a vypáraných palčiakov bez páru.

Vymýšľajú a hrajú: Dora Bouzková a Jakub Folvarčný alebo tvorivá súhra divadelných spolkov Loutky bez hranic a Ústav úžasu.

Koncert:

Kali & Majself

Sobota, 10. marca, 19.00 hod., Estrádna hala Domu Odborov

Andy production Tour 2018

Koncertné turné po Slovensku s TOPkou slovenskej rapovej scény KALI & Majself.

Divadelné predstavenie:

Triky fet a makači

Sobota, 10. marca, 19:00 hod., Mestské divadlo

Mohamed Rouabhi je francúzsky dramatik a režisér alžírskeho pôvodu, ktorý má doteraz na konte dvanásť hier a dlhodobo sa venuje hraniu, písaniu a réžii vo Francúzsku. Triky, fet a makači, to je gangsterská komédia v štýle a poetike filmov Quentina Tarantina o piatich rozdielnych týpkoch s jedným spoločným cieľom.

Bláznivá komédia o peniazoch, diere v stene a svojráznych chlapíkoch s nevyberaným slovníkom a dosť nevyrovnaným čchi. Partia zlodejov sa rozhodne dokončiť jednu starú fušku. Pre drsných mužov so skúsenosťami by to nemal byť problém. Odpratať mŕtvolu, zohnať zbíjačku, vybaviť pár telefonátov a zbaliť Pamelu však nebude také ľahké.

Účinkujú: B. Zachar, M. Koleják, J. Dobrík, D. Uzsák, M. Tomasy, B. Bačo, A.Nováková. RÉŽIA: Eduard Kudláč. V hre sú použité expresívne výrazy.

Koncert:

Bastien a Bastienka

Nedeľné matiné pre deti a rodičov. Skrátená detská verzia známej opery Wolfganga Amadea Mozarta Bastien a Bastienka v podaní ŠKO a populárnych operných spevákov. Árie sú preložené do slovenského jazyka.

Kino:

Michal Chmeliar: Kanada – Skalisté hory

Nedeľa, 11. marca, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Cestovateľské kino – Skalistými horami v Kanade vás prevedie cestovateľ Michal Chmeliar.

Územie medzi Calgary a Vancouverom. Zaspomíname na dve olympiády a vyberieme sa za krásami kanadskej divočiny a nedoziernej tajgy. Nádherné scenérie kanadských jazier, vysokých štítov, ľadovcov a divých zvierat. Neobídeme zlatú horúčku a ani to, čo tu po sebe zanechali pôvodní Indiáni.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM