Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend predo dvermi: 10 TOP zážitkov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť

Čaká nás predĺžený víkend a opäť vám prinášame výber najlepších podujatí, ktoré budú skvelou príležitosťou na strávenie voľných chvíľ.

Ilustračný obrázok k článku Víkend predo dvermi: 10 TOP zážitkov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Prehliadka múzea: Záhady nočného prízraku

15. 9. 2017, od 19.00 hod., Budatínsky hrad
Budatínsky hrad pod rúškom noci odhaľuje svoje tajomstvo. Pomôžte počas neobyčajnej prehliadky hradu hľadať pravdu a súťažte o zaujímavé ceny. Vstupy na podujatie: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 hod. Viac informácií na priloženom plagáte a na webovej stránke PMZA.

Športové podujatie: Žilinský mestský polmaratón

15. september, piatok, 14:00 hod., Hlinkovo námestie
Nesedíme, makáme, trénujeme, beháme! (voľná parafráza hesla AK Moravska Třebová). Sedí to aj na náš Žilinský mestský polmaratón. Už tretí ročník pre všetkých behuchtivých, nie len Žilinčanov. Mesto je pre nás pripavené. Počasie ladíme. Pitný režim sa chladí. Sme stále mladý pretek, ale vždy budeme prinášať niečo nové, tento rok to možno budú krásne vychytávky, ktovie ale možno ich bude viac.
Pecka bude krásny 5 km okruh pre skutočne začínajúcich bežcov aj pre všetkých, ktorí túžia po rýchlejšom prevetraní svojich bežeckých svalov a otestovaní sviežeho tempa. Okruh bude čistokrvným centrom mesta. Registrácia s jednoduchou platbou kartou… easy. Samozrejmosť sú teamové behy či štafeta. Atletická akadémia Žilina pripraví program pre deti. Tento rok bežíme 15.9. na sviatok Patrónky Slovenska!!! Bežme spolu!!! Chceš osobný rekord? My ti dáme udávačov tempa a certifikovanú trať.

Športové podujatie: Red Bull Get on Top

15. – 16. september 2017, sobota od 11.00 – nedeľa do 23:59 hod., Porúbka
Dva dni. Dvesto jazdcov. Dlhšia a náročnejšia trať. To sa rovná iba jedinému – dvojnásobku akcie na Red Bull Get on Top 2017!
Víkend bude patriť nekompromisnému vertikálnemu duelu na dvoch kolesách. Komu pri slovách dobrodružstvo, adrenalín a výzva začína srdce biť rýchlejšie ako zvyčajne, ten by nemal obísť registráciu na www.redbull.sk/getontop.

Divadelné predstavenie: JASNE, V POHODE

16.9.2017, sobota, Mestské divadlo Žilina
Autorská inscenácia mladej režisérky Sivie Vollmannovej vznikla na objednávku žilinského divadla v rámci snahy poskytnúť priestor začínajúcim divadelným tvorcom. Tragikomická výpoveď mladých ľudí rýchlej a zdanlivo povrchnej generácie. Generácie stratenej niekde medzi vysokou školou a tridsiatkou. S prácou a bez bytu alebo naopak.

Koncert: James P Honey (Buriers, UK)

17.9.2017, nedeľa, Stanica Žilina – Záriečie
James P Honey je básnik, raper, pesničkár a hlavne originálny textár s neuveriteľným citom pre detail. Frontman londýnskeho tria Buriers skúma od začiatku svojej kariéry temné zákutia ľudských životov – či už prostredníctvom rapového textu alebo krehkých piesní. Na svojom sólovom európskom turné predvedie to druhé: aktuálne EP „It´s Been A Long Year“ predstavuje Honeyho v jeho najintímnejšej polohe.
Krehký a jednoduchý gitarový sprievod, nesmierne silné a poetické texty, naliehavý, ale zároveň civilný hlas. Honeyho prirovnávajú k Nickovi Caveovi alebo Leonardovi Cohenovi, ale jeho posledný počin je viac než presvedčivým dôkazom, že si našiel vlastnú cestu.

Divadelné predstavenie: Ančantyrok

17. 9. 2017, nedeľa, 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina
Strastiplná cesta korytnačiek a ľudí k láske. Príbeh dvoch osamelých ľudí, ktorí žijú vedľa seba tak blízko a pritom tak ďaleko. Pán Hoppy tajne obdivuje slečnu Silverovú, ale ona má oči len pre svojho korytnačieho miláčika. Ako by mohol pán Hoppy súťažiť s takým súperom?! Vymyslí skvelý plán, ktorý si však vyžaduje trochu šikovnosti, veľa trpezlivosti a celú armádu korytnačiek. Našťastie pre všetkých, láska opäť zvíťazí! Ako v rozprávke. Vhodné pre deti od 3 rokov. Dĺžka predstavenia 50 minút.

Divadelné predstavenie: TISO

17. 9. 2017, nedeľa, 19.00 hod, Mestské divadlo Žilina, Veľká sála
Divadlo ARÉNA Bratislava uvázda monodrámu Tiso. Monológ muža, ktorý je považovaný za najtragickejšiu a najkontroverznejšiu postavu slovenských dejín. Spoveď jediného prezidenta satelitného Slovenského štátu v podaní Mariána Labudu ml. Dr. Jozef Tiso bol nesporne najtragickejšou postavou slovenských dejín. Kresťan a katolícky kňaz, ktorý zasvätil svoj život viere, ideálu, službe národu a neskôr slovenskej štátnosti. V mene svojho ideálu sa spojil s fašistami, nechal okradnúť 72 000 slovenských židov, zbaviť ich občianskych a ľudských práv a deportovať za hranice. Väčšina z nich bola zavraždená v koncentračných táboroch. Pred národným súdom, ktorý ho odsúdil na trest smrti, odmietol zodpovednosť, necítil vinu a neprejavil ľútosť.

Koncert: Klavírny recitál Petra Nágela

17. 9. 2017, nedeľa, 19.00 hod., Nová synagóga, Žilina
Peter Nágel sa teší povesti suverenity vďaka jeho nadštandardnej profesionálnej výbave a hlbokej zaangažovanosti. My sa zas budeme tešiť na hutný program v postupnosti od „novšieho“ k „staršiemu“ zostavený výlučne z krátkych foriem, čo poukazuje na interpretovu vybavenosť širokou škálou prostriedkov. Malé hudobné plochy totiž volajú po veľkej interpretačnej výbave. Pozývame aj s prísľubom, že z koncertu neodídete bez komplexného sluchového zážitku. Počas Chopinovho cyklu prelúdií je viac než isté, že našimi ušami prejdú všetky tóniny klasického dur-mollového systému. Peter Nágel sa narodil v Nových Zámkoch (1991), kde od svojich siedmich rokov navštevoval hodiny klavíra. Od roku 2010 študuje u profesorky Idy Černeckej na VŠMU v Bratislave. Pravidelne je účastníkom majstrovských interpretačných kurzov (Viviana Sofronitzki, Karl-Andreas Kolly, Robert DeGaetano, Ivan Klánský, Alexandar Serdar a i.). Vystupuje na viacerých domácich festivalových podujatiach a koncertných cykloch (Festival Bachovej hudby v Banskej Štiavnici, Trenčianska hudobná jar, Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach, Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci) a tiež na koncertoch v blízkom zahraničí (Česká republika, Rakúsko). Mladý klavirista v roku 2015 ukončil s vyznamenaním a pochvalou dekanky magisterské štúdium a pokračuje v štúdiu klavírneho umenia ako doktorand.

Podujatie: Oživené Čičmany

17. 9. 2017, nedeľa, 13.00 hod., pred Radenovým domom, Čičmany
V krátkom kultúrnom programe pred Radenovým domom vystúpia Heligónkári spod Kľaku a ženská spevácka skupina z Rajeckej doliny.

Výstava: Herci v školských laviciach

od 5. septembra do 30. septembra 2017, 9:00 – 18:00 hod., v sobotu do 13.00 hod., Krajská knižnica v Žiline Pamätáte si ešte na svoju školu? Spomínate v dobrom? Známe osobnosti filmu a divadla spomínajú na svoje školské roky, učiteľov i spolužiakov. Výstava Herci v školských laviciach bude prístupná od 5. do 30. septembra v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM