Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend klope na dvere: Tipy pre Žilinčanov, kam si vyraziť

Školský rok začal a s ním prichádza aj bohatý kultúrny program. Ak máte radi outdoorové podujatia, uskutoční sa ich hneď niekoľko. V prípade, že svoj čas trávite radšej pod strechou, tiež je z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Víkend klope na dvere: Tipy pre Žilinčanov, kam si vyraziť
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

10 rokov lásky

Filmové predstavenie, Stanica Žilina – Záriečie, 08.09.2017, 19:00 hod., SR 2017, 96 min.

10 rokov života 5 rodín zo 4 európskych krajín, alebo jednoducho 10 rokov lásky, to je nový časozberný dokument z filmárskej dielne združenia DogDocs, za ktorým stoja Adam Hanuljak ako scenárista a režisér, Peter Kotrha ako strihač a kameraman a Peter Snadík ako producent. Projektu o mladých rodičoch sa táto trojica venuje na pokračovanie už od roku 2006. Pôvodne „jednorazový“ dokument o živote mladých rodičov sa postupne rozrástol na hutnú časozbernú snímku o desiatich rokoch života piatich rodín v štyroch európskych krajinách (Slovensko, Česká republika, Rumunsko, Fínsko). Film premietneme za účasti tvorcov a hlavných predstaviteľov zo Žiliny a Fínska.

Pamätný výstup na Veľký Rozsutec

Autobusové nástupište Žilina, sobota, 9. september 2017, odchod autobusu do Terchovej o 6:40 hod.

5. ročník pamätného výstupu na pamiatku Sv. Jána Pavla II.

Program: 6:40 hod. – odchod účastníkov špeciálnym autobusom zo Žiliny (Autobusová stanica), 7:30 hod. svätá omša v Kostole Sv. Cyrila a Metoda v Terchovej, 8:15 hod. Odchod účastníkov do Štefanovej, spoločný výstup, 17:00 hod. Záver, odchod účastníkov špeciálnym autobusom – smer Žilina.

Istrofinal snežnický MTB

Maratón – cyklistické podujatie pre aktívnych aj rekreačných cyklistov, 9. september 2017, ihrisko Snežnica, okres Žilina

Podujatie vhodné pre aktívnych ale aj rekreačných cyklistov. Súčasťou podujatia je aj pretek pre deti. Krátka trasa bude mať dĺžku 21 km (nast. 690m) a dlhá trasa 49 km (nast. 1670m). Prevažne terénna trasa vedie krásnou prírodou v južnej časti Kysuckej vrchoviny po rozľahlom vrchovinnom masíve, kde sa striedajú kopce s údoliami. Na trase sa nachádza z každého typu niečo – horské cesty, lúky, singláče, zvážnice, prudké stojky, zjazdy, nejaký ten asfalt a pre tento pretek typická krátka cieľová “rovinka”, ktorá má priemerný sklon viac než 17% a teda je ako stvorená na záverečné súboje.

V cene štartovného je okrem štartovného čísla aj občerstvenie na trati a jedlo s nápojom v cieli. Pre účastníkov je zabezpečená základná zdravotná pomoc, umývanie bicyklov a suveníry.

Konfety

Divadelné predstavenie, Mestské divadlo Žilina, 9. september 2017, 19:00 hod.

Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah. Slovenská premiéra.

Účinkujú: J. Dobrík, I. Kubáčková, M. Kvietik, I. Pagáčová, B. Bačo.

Réžia: Roman Maroš

Swine Rap: Románo Rat (Čavalenky), Xanaxagoras

Hudobný večierok, Sobota 9. september, 20.00 hod., Stanica Záriečie

Ďalší z hudobných večierkov v dramaturgii webmagazínu a kolektívu Swine Daily zaostrí na nový domáci rap. Románo Rat patrí k najzaujímavejším slovenským rapovým skupinám. Priamo zo Záhoria prídu predviesť svoju true-rapovú show. Po koncertoch v Bratislave a Brne pôjde o žilinskú premiéru. Xanaxagoras je mladý objav na žilinskej lokálnej „scéne“. Jeho prvé tracky („Kanálový Boss“ či „Beznádejný prípad“) sú medzi mladou komunitou jasné hity. Kombinácia originálneho humoru a zmyslu pre show sľubuje intenzívny zážitok. Line-up doplnia dji zo združenia Jungle Heads a organizátori možno vytiahnu z rukáva aj ďalšie prekvapenie.

Škaredé káčatko

Predstavenie pre deti, Nedeľa 10. september o 16.00 hod., Bábkové divadlo

Aké je to byť „iný“? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás? Ako? To vám prezradí pouličná inscenácia plná hravosti i humoru pre deti od 4 rokov, na motívy slávneho dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena a jeho svetoznámej rozprávky o škaredom káčatku, z ktorého sa jedného dňa stala krásna labuť… V réžii Šimona Spišáka. Vhodné pre deti od 5 rokov.

Outdoorový festival pod holým nebom – Slnko na skalách

Outdoorový festival – víkendové pokračovanie, 8. – 10. septembra 2017 – Kemp Slnečné skaly v Poluvsí, jednorázové vstupné 4 € / deti zdarma

Minulý rok sa v Poluvsí pri Žiline konal v poradí druhý ročník outdoorového filmového festivalu s názvom Slnko na Skalách. Jeho hlavnou myšlienkou bolo a aj naďalej je, pripraviť niečo pre ľudí, zabaviť ich, umožniť im stretnúť sa a zažiť niečo nové. Na uplynulých ročníkoch sa zišli ľudia z celého Slovenska a zastúpenie nechýbalo ani z Čiech a Poľska. Festival sa teší rastúcemu záujmu a veľkému úspechu, preto tento rok prináša opäť bohatý program.

Program piatok: 17:00 / “Ako som prekonal sám seba”, Štefan Karak/ Prezentácia ultratrailového bežca “šestdesiatnika”, 17:30 / Film „Obyčajní chlapci“, Rasťo Hatiar / Slovenský svetový vrcholový skialpinizmus,18:00 / Mix vašich videí, Sútaž amatérskych videí o vecné ceny, 19:00 / Jaskyne nášho regiónu, Kortmanovci / Prezentácia jaskýň Strážovských vrchov a okolia, 19:45 / Downhill, Jakub Béreš / Extrémne zjazdy na bicykloch – prezentácia, 20:15 / Bouldering, Tomáš Greksák/ Tréning a príprava lezcov – prezentácia, 21:00 / Museum koncert

Program sobota: 16:15 / Film, „Odkaz Tóna Dobeša“, Horal studio barney / Spomienka na horolezca a skvelého, chlapa, 16:30 / „Delago tower“, Vlado Vričan / Film o skalných vežiach a lezení v Dolomitoch, 16:50 / „Cesta k strmým svahom“, Ferdinand Hudek / Extrémne zjazdy na lyžiach, 17:20 / Bohatá tombola + Vyhlásenia súťaží,17:50 / "Grónska žula“, Ján Smoleň / Aj o bigwallovom žulovom lezení v Grónsku,18:20 / „K2–vzduchom je to rýchlejšie“ Dallibor Carbol / Výškové lietanie – prezentácia, 19:10 / Film „Živá rieka“, Arolla film / Ochrana prírody – nový film + diskusia, 20:10 / „Himalájske dobrodružstvo“, Peter Hámor / Prezentácia popredného slovenského himalájistu, 21:10 / Dhaulághirí 8.167m, Michal Sabovčík / Moja prvá osemtisícovka…, Michal Gábriš / Postrehy a pocity člena expedície, 21:30 / All-Stars Band koncert Sprievodné akcie: ukážky Horskej služby, Canisterapia, prvá pomoc – nácviky, Workout, program pre deti, Trailový beh slnečnými skalami, Hanwag Dirty Run – prekážkový beh, silové disciplíny

Program nedeľa: 12:00 / Svätá omša, Omša venovaná všetkým, čo zostali v horách

Herci v školských laviciach

Výstava, do 30. septembra 2017, pondelok až piatok 09:00 – 18:00 hod., sobota 9.00 – 13.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Pamätáte si ešte na svoju školu? Spomínate v dobrom? Známe osobnosti filmu a divadla spomínajú na svoje školské roky, učiteľov i spolužiakov.

Foto: ilustračné

Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM