Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend je pred nami: Tipy pre Žilinčanov, kam si vyraziť

Víkend sa blíži a s ním aj pestrá ponuka podujatí. Máme pre vás tipy, kam za zábavou v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Víkend je pred nami: Tipy pre Žilinčanov, kam si vyraziť
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie: Holuby

Piatok, 3. november, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Situačná komédia Davida Gieselmanna je sondou do vzťahov skupiny ľudí, ktorých spájajú ekonomické a rodinné väzby a každodenný stereotyp. Bohatý muž, majiteľ a šéf prosperujúcej firmy by mohol byť spokojný so sebou a dosiahnutým spoločenským statusom. Raz sa však rozhodne, že si splní svoje tajné želanie a zmizne. Chce sa stať novým a šťastnejším človekom, ktorý sám a v ústraní chová holuby. Jeho rozhodnutie spustí sled udalostí a groteskných situácií gradujúcich ad absurdum.

Divadelné predstavenie: Ídomeneus

Sobota, 4. november, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Jeden z najuvádzanejších súčasných nemeckých dramatikov Roland Schimmelpfennig oživuje vo svojej hre antický mýtus o krétskom kráľovi Ídomeneovi, ktorý sa po desiatich rokoch vojny vracia víťazne domov z vyplienenej Tróje. Blízko krétskych brehov však zastihne jeho loďstvo silná búrka a on, aby sa zachránil, prisľúbi obetovať božstvám mora prvú živú bytosť, ktorú na Kréte stretne. Keď však na jedinej lodi, ktorá sa v búrke nepotopí, pristane na domovskom brehu, prvý, koho uvidí, je jeho vlastný syn Idamantes.

Koncert: Trosky

Piatok 3. november, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Trosky sú späť! Už je to 20 rokov, čo vyšiel album zlatomoraveckého dua Vec a Midi, ktorému dnes právom patrí označenie kultový. Pri tejto príležitosti sa páni dali opäť dokopy, aby spolu odohrali 5 koncertov na Slovensku a v Čechách – jeden z toho v Žiline na Stanici. Čakajú vás skladby ako „Zakázané uvoľnenie“ alebo „Tozmemi“, na ktorých vyrástla celá jedna generácia nielen hip-hoperov. Za gramofóny sa postavia oldskúloví platňotočiči, ktorí boli vždy súčasťou crew – DJ Gabanna a DJ Jazzy, vizuálnu stránku budú mať pod palcom „nestori“ slovenského vídžejingu Braňo Vincze a Zdeno Hlinka. Program večera doplnia špeciálni hostia – Zlé kone, Delik a Zverina.

Divadelné predstavenie: Ryba Rohatá alebo Toto nie je ryba

Nedeľa, 5. november, 16.00 hod., Sála Bábkového divadla Žilina

V jeden pekný, slnečný deň sa mestská rodinka vyberie na výlet do prírody. Po žltej značke až k bystrému potoku, ktorý by ocko rád ukázal svojmu synovi. Voľakedy v ňom chytával pstruhy… Keď tu zrazu zistí, že potôčik už nie je tým, čím býval. Už ho takmer niet a všade vôkol je len hŕba odpadkov, fliaš a igelitových sáčkov.

A tak rodičia dostanú nápad! Rozohrajú pre svojho syna Jožka rozprávkový príbeh…

Scéna, kostýmy a bábky: Zoja Zupková, Tereza Mojžišová
Hudobná spolupráca: Peter Kurilla
Dramaturgia: Petra Štorcelová
Réžia: Zoja Zupková
Hrajú: Bibiána Tarasovičová, Jozef Abafi, Jan Demko

Komunitná večera: Niečo dobré na zahriatie…

Niečo dobré na zahriatie alias Pikantná Vegánska nedeľa

Nedeľa, 5. november, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Po historicky prvých (a velkolepých) Vegánskych hodoch v Žiline opäť pokračujeme so sériou pravidelných (a komornejších) Vegánskych nedieľ. Organizátori tentokrát vybrali trošku pikantnejšiu tému, takže milovníci chilli, feferóniek a iných pálivých dobrôt to môžu roztočiť – či už ázijskými, mexickými alebo napriklád maďarskými štipľavými dobrotami. Nebojte sa dať svojmu jedlu tu správnu dávku pikantnosti.

Whiskyho cestovateľské kino: Kolumbia

Nedeľa, 5. november, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Biele vrcholy andských päťtisícoviek, ale aj hlboké vlhké džungle, krásna koloniálna architektúra, územia ovládané poslednou aktívnou gerilou na hranici s Venezuelou, horúce karibské pobrežie, najvyššie palmy na svete a kolibríky v nádhernom Valle de Cocora, druhý najväčší juhoamerický karneval v Barranquille, sopky národného parku Los Nevados, divoké slumy v Medelline, meste Pabla Escobara, svetoznáme kávové plantáže v Zona cafetera, pozostatky indiánskej kultúry v odľahlých rezerváciach, či desaťmiliónová pulzujúca Bogota… aj o tomto bude reč na ďalšom pokračovaní Whiskyho cestovateľské­ho kina.

Výstava: Globálna kontrola a cenzúra

14. októbra – 6. decembra, Nová synagóga Žilina

Poznanie predstavuje moc. Ešte väčšiu moc má ten, kto ovláda tok informácií. To platí predovšetkým v ére digitálnej komunikácie, v ktorej sú informácie a dáta vďaka internetu vystavené sledovaniu alebo môžu byť manipulované. Ak kedysi predstavovali digitálne komunikačné prostriedky novú nádej demokratickej spolupráce, v poslednej dobe sa stali ideálnym nástrojom na kontrolovanie a ovplyvňovanie miliárd ľudí.

Výstava skúma nezastaviteľný prienik kontroly a cenzúry do nášho každodenného života. Spolupracovali na nej umelci, aktivisti, novinári a vedci z viac ako dvadsiatich krajín sveta a vznikla v partnerstve Centra pre umenie a médiá ZKM Karslruhe v spolupráci s pracovnou skupinou Netzpolitik Inštitútu politických vied Univerzity Karla Ruprechta v Heidelbergu a s Centrom pre aplikované bezpečnostné technológie Technickej univerzity v Karlsruhe. Ďalšími dôležitými partnermi sú Reportéri bez hraníc, Chaos Computer Club a platforma netzpolitik.org.

Kurátori výstavy: Bernhard Serexhe, Lívia Nolasco-Rózsás Výstavu na Slovensko prináša Goethe-Institut Bratislava a Nová synagóga Žilina.

Výstava: Toto je múzeum – 75 rokov PMZA

Utorok – nedeľa, 21. október – 30. apríl 2018, 9.00 – 17.00 hod., Budatínsky hrad

Retrospektívna výstava k 75. výročiu založenia nášho múzea má za cieľ návštevníkovi priblížiť históriu vývoja PMZA. Prostredníctvom siedmich zastavení v 75-ročnom živote múzea, spozná návštevník všetky hlavné múzejné odborné činnosti (zbierkotvornú, evidenčnú a katalogizačnú, konzervátorskú, expozičnú, výskumnú, publikačnú). Prezentované budú všetky múzejné zbierkové fondy, odborná knižnica a rozsiahly fotoarchív.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM