Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend je pred nami: Kam sa v Žiline oplatí ísť?

Polovica októbra konečne sľubuje slnečné a teplejšie počasie. Kam sa oplatí ísť pozrieť a zároveň využiť dozvuky babieho leta?

Ilustračný obrázok k článku Víkend je pred nami: Kam sa v Žiline oplatí ísť?
Zdroj: TASR

Deň otvorených dverí v tuneli Považský Chlmec

Sobota, 14. október, od 10:00 do 17:00 hod., Tunel Považský Chlmec

Nenechajte si ujsť jedinečnú možnosť nazrieť do nového diaľničného tunela a poprechádzať sa po Hričovskej estakáde. Čaká vás deň plný zábavy, skvelej hudby a súťaží.

Program

10:00 – 17:00 / atrakcie a sprievodný program
10:00 – 17:00 / inline premávka v tuneli (korčulovanie)
10:00 – 16:00 / prehliadky tunela s výkladom
záverečný koncert / Tomáš Bezdeda s kapelou

V rámci našej kampane Bezpečne v tuneli budú predstavené osobité zákonitosti tunela

Kvôli uzavretému priestoru v tuneli nám hrozia väčšie riziká, preto bezpečnému prejazdu tunelom napomáhajú technické inovácie, bezpečnostné prvky a zariadenia. Všetky dôležité prvky vybavenia tunela, od svetelnej signalizácie, značenia, únikových ciest, telefónov, hasiacich zariadení až po reproduktory vám ukážu šikovní tuneloví špecialisti Národnej diaľničnej spoločnosti a budú pripravení odpovedať na všetky Vaše zvedavé otázky.

Divadelné predstavenie pre deti: „Sobota s rozprávkou“

Sobota, 14. október, 10:00 hod., Bábkové divadlo, pre deti od 3 rokov

Bábkové divadlo Žilina pripravilo pre najmenších divákov sériu rozprávkových dopoludní s názvom „Sobota s rozprávkou“. Je to interaktívny projekt, ktorý je určený pre deti od 3 rokov. Jeho prvoradým cieľom je zoznámiť deti s bábkovým divadlom.
Prostredníctvom scénických čítaní budú mať deti možnosť zblížiť sa s hercami a zároveň si vytvoriť pozitívny vzťah k bábkam a divadlu. Každé čítanie bude tematicky ladené a v závere budú mať Vaše ratolesti priestor i na to, aby svoje bezprostredné zážitky a dojmy nakreslili.
A ako sa už stalo dobrým zvykom, veľkých a malých návštevníkov čaká drobné občerstvenie. Vyhodnotenie účasti a detských výtvarných prác sa bude konať na MDD, v rámci ktorého je pre deti pripravený bohatý program a darčeky. „Sobota s rozprávkou“ sa stala veľmi obľúbenou a rodina našich malých návštevníkov sa neustále rozrastá.

Kutilská dielňa (nielen) pre ženy

Sobota, 14. október, 10.00 – 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kdekto má doma šijací stroj. Svoj, po mame, či po babke. A kdekto si občas potrebuje skrátiť nohavice alebo zašiť dieru na obľúbenej taške. Lenže ako na to? Doneste si svoj stroj na Stanicu! Lektorka pre túto dielňu, pani Hanka Lysičanová, vám ukáže, ako sa navlieka niť, tá vrchná aj tá spodná, na čo slúžia všetky tie koliečka a gombíky a prevedie vás všetkými druhmi stehov a základmi šitia na stroji.
V prípade, že žiadny šijací stroj nemáte, ale chceli by ste s nami šiť, dajte nám vedieť. Skúsime vám nejaký zohnať.

Športové podujatie: Žilinská 1000ka

Sobota, 14. október, 12:00 hod., pred Hangárom na Straníku

V najťažšom tímovom preteku na Slovensku, kde je prepojená zem so vzduchom, si už čoskoro zmerajú sily tí najsilnejší. Iba tí dokážu prekonať sami seba, ukázať kde je ich dno a navyše nesklamať a nepoložiť tím. Tento pretek žiaľ nie je pre každého, tu sa neskúša, tu sa ide na doraz za každého počasia, ťažkostí, zlyhania výstroja aj zranení.
Trať a pravidlá zostávajú v tomto roku rovnaké ako v minulých ročníkoch. Pretekári v jednom tíme budú v zložení – cyklista, paraglidista a bežec. Spoločne musia na približne 15 kilometrov dlhej trati nastúpať výškových takmer 1000 metrov, a pokiaľ chcú vyhrať, musia to dokázať v kratšom čase ako ich súperi.

Divadelné predstavenie: Holuby

Sobota, 14. október, 19.00 hod., Mestské divadlo

Situačná komédia Holuby je sondou do vzťahov skupiny ľudí, ktorých spájajú ekonomické a rodinné väzby a každodenný stereotyp a je výbornou ukážkou, ako sa dá s veľkou dávkou zmyslu pre humor vystihnúť takzvaná „kríza stredného veku“ – jednotlivca i súčasnej západnej spoločnosti zároveň.
Majiteľ, konateľ a bohatý muž prosperujúcej firmy by mal byť nadmieru spokojný so sebou a dosiahnutým spoločenským statusom. Má rodinu, manželku a syna, ak by na to prišlo, môže si dovoliť i milenku. Je v strednom veku a na vrchole síl, no aj na ich pokraji. V práci i súkromí. Raz, pred Vianocami, sa rozhodne, že si splní svoje tajné želanie a zmizne. Chce sa stať novým a šťastnejším človekom, ktorý sám a v ústraní chová holuby.
Jeho rozhodnutie je ako kameň, keď padne do vody – rozbúri pokojnú hladinu navôkol. Je však otázne, či mu zámer vyjde. Ako hlboko je zakorenený vo svojom predchádzajúcom živote?

Hrdinovia hry Davida Gieselmanna pripomínajú tragikomické obete vlastných nenaplnených očakávaní, svojich zvykov, ambícií a kariéry, mobbingu a paranojí. Dej príbehu graduje cez vtipné dialógy, jednotlivé scény prebiehajú a rozhovory vedú postavy medzi sebou paralelne na rôznych miestach, ich slová, otázky a odpovede sa vzájomne preplietajú v rýchlom slede až do groteskného, chaotického slovného ping-pongu.

Inscenácia je vhodná pre divákov od 15 rokov.

Dĺžka predstavenia: 90 minút bez prestávky

Účinkujú: Iveta Pagáčová, Braňo Bačo, David Uzsák, Tajna Peršić, Michal Tomasy, Ján Dobrík, Anna Nováková, Juliána Oľhová

Realizačný tím: Ľubomír Vajdička, Martin Gazdík, Jozef ciller, Marija Havran, Róbert Mankovecký, Ľubomír Vajdička

Galaprogram: „Naši-Vaši jubilanti“ Naživo

Sobota, 14. október, 13.00 hod., Estrádna hala Domu odborov

Živý prenos pri príležitosti 24. narodenín rádia Frontinus. Po veľkom úspechu prvého ročníka sa Rádio Frontinus rozhodlo pre Vás opäť zorganizovať veľkolepý galaprogram „Naši-Vaši jubilanti naživo“ a vy pri tom nesmiete chýbať!
Už po druhýkrát Vám rádio Frontinus prináša galaprogram „Naši-Vaši Jubilanti“ naživo, pri ktorom zažijete atmosféru relácie s 20 ročnou tradíciou. V rámci galaprogramu vystúpi obľúbený zabávač a spevák Števo Hruštinec, jedna z najhranejších skupín jubilantskej relácie, skupina Kortina a svojimi heligónkami rozozvučí žilinský Dom Odborov Kysucká vrchárska heligónka.
Galaprogramom Vás budú sprevádzať moderátori relácie, ktorí Vaše gratulácie prečítajú naživo. Samozrejme, že nesmie chýbať ani krájanie torty s 24 sviečkami. Celý program, bude zároveň prenášaný naživo do éteru rádia Frontinus.

Účinkujú: Hudobná skupina Kortina, zabávač Števo Hruštinec, Kysucká vrchárska heligónka, Moderujú moderátori rádia Frontinus

Food festival: Vegánske hody Žilina 2017

Nedeľa, 15. október, 10.00 – 20.00, Stanica Žilina – Záriečie

Najväčší vegánsky food festival na Slovensku po prvýkrát prichádza aj do Žiliny. Tešiť sa môžete na množstvo udržateľných a ohľaduplných jedál bez živočíšnych výrobkov ako mäso, mlieko či vajcia. Predstavia sa vám reštaurácie, kuchárske talenty, ale aj obchody s vegánskymi potravinami či kozmetikou. Čakať na vás bude celodenný program s prednáškami, kuchárskymi show, ale aj s infostánkami neziskových organizácií. Organizátorom podujatia je občianske združenie Vegánske hody Slovensko.

Divadelné predstavenie pre deti: Zvedavý sloník

Nedeľa, 16:00 hod., 15. október, Bábkové divadlo Žilina

Kedysi dávno, pradávno, keď zem bola ešte celkom nová, zrodila sa Afrika. Tam, kdesi uprostred Afriky, žili všakovaké zvieratá: žirafy, antilopy, škriekajúce opice, veľký krokodíl, dlhonohý pštros, stará korytnačka, krvilačný leopard, dlhý had menom Krajta a malý, zvedavý sloník Bimbo. V tom čase, predstavte si, slon ešte nemal chobot. Nemal! Namiesto neho mu pred očami vytŕčal iba akýsi výčnelok, ktorý sa ponášal skôr na vyčaptanú papuču alebo rypáčik, na ktorý sa prilepila fašírka.Chcete vedieť, odkedy majú slony dlhé choboty? Tak poďte s nami, s Bábkovým divadlom Žilina, do Afriky!

Realizačný tím: Peter Palik, Petra Štorcelová, Eva Farkašová, M. Fintorová, K. Hroznová, M. Grežová,B. Palatinusová, Š. Potančok, L. Pozníček, Š. Prelovský, Ľudmila Štefániková, Peter Tabaček, Peter Palik

Účinkujú: Jozef Abafi, Anna Homolka – Čitbajová, Ján Demko, Jana Eliášová, Barbora Juríčková, Michal Németh, Jan Homolka, Bibiána Tarasovičová

Pre deti od 3 rokov.

Dĺžka predstavenia: 60 min.

Akustický koncert: Mária Čírová

Nedeľa, 15. október, Holiday Inn, Žilina

Mária Čírová – speváčka, skladateľka, klavíristka. Spieva a hudbe sa venuje už od detstva. Na konte má veľa hitov, medzi najznámejšie patria Búrka, Chýbaš, Kto vie a minuloročný slovenský rádioéterový hit Unikát. Na jeseň 2017 Mária vydá nový album s názvom MÁRIA ČÍROVA #2017.
Album bude obsahovať zatiaľ nepublikované hity ako Unikát, Chýbaš, Kto vie alebo Vloupam se. Okrem nich sa môžete tešiť na úplne nové skladby, o ktorých Mária povedala že sú pre ňu veľmi osobné.
K novému albumu chystá turné po Slovensku pod názvom MÁRIA ČÍROVÁ#2017, Akustické koncerty k novému albumu. Na koncertoch spolu s Máriou vystúpi sláčikové kvarteto a diváci si v takejto krásnej akustickej zostave môžu vychutnať všetky overené hity a aj nové skladby z aktuálneho albumu.

Divadelné predstavenie: Fligny, koks a fachmani

Nedeľa, 15. október, 19.00 hod., Mestské divadlo, Veľká sála

Hosťujúce Divadlo Petra Bezruče z Ostravy prinesie gangsterskú komédiu zo súčasného Francúzska. Keď Tarantino prišiel s parodujúcimi gangsterskými filmami, všetci sa veľmi bavili. Fligny, koks a fachmani vstúpia na scénu s ešte prihlúpejšími postavami, poručíkmi a zlodejmi z pochybnej francúzskej štvrte.
Päť zlodejov vrátane podivných groteskných chlapcov s drsnou slovnou zásobou, poetickými dušami a svalmi vyvinutejšími viac, ako ich mozgy sa rozhodlo, že ukradnú balík peňazí ukrytý v zámku.
Vtipný,situačný a slovný humor v slede náhodne neuveriteľných kompilácií osudu.

Účinkujú: L. Melník, M. Cimerák, V. Říha, P. Gajdošíková, M. Plichta, M. Sedláček, M. Kudela

Foto: Ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM