Rôzne Správy

RETRO: Vianočné pohľadnice. Milá tradícia, ktorá pomaly vymiera

Pamätáte si na príjemný pocit, keď ste v poštovej schránke našli pohľadnicu od príbuzných? Tradícia posielania milých obrázkov sa postupne vytráca.

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Vianočné pohľadnice. Milá tradícia, ktorá pomaly vymiera
15
Galéria
Zdroj: socikstyle.blogspot.sk

Zasnežené krajinky, dedinskí chlapci, ktorí ťahajú sánky alebo srnky v záveji snehu – to je pravá vianočná romantika od Jozefa Ladu. Nechýbali ani fotografie, na ktorých prevládali naaranžované vetvičky, sviečky, zvláštne koláže a ovocie v miske na sviatočnom obruse. Reč je o vianočných pohľadniciach.

V časoch, keď v slovenských domácnostiach o počítačoch a internete nebolo ani chýru, ani slychu, boli dôležitou časťou v mozaike dokonalých Vianoc. Dostávali sme ich desiatky. Deti sa tešili z obrázkov aj známok, dospelí si nimi zdobili zrkadlá v chodbe alebo iné, dobre viditeľné, miesta. Dnes táto milá tradícia pomaly vymiera.

Kolíska pohľadníc

V Európe sa za predchodcu pohľadníc pokladajú stredoveké rytiny s kresťanským motívom. Už v 15. storočí ich na Vianoce a Veľkú noc predávali najmä farári. Ľudia si neskôr pohľadnice vyrábali ručne. Nesmeli na nich chýbať milé obrázky, výjavy zo života, verše a priania.

S tradíciou pohľadníc tak, ako ju poznáme z nedávnych čias, prišli anglickí džentlmeni. V roku 1794 namaľoval umelec Dobson pohľadnicu s vyobrazením zasneženého zimného lesa a šťastnej rodiny pri stromčeku. Domovom prvej tlačenej pohľadnice je Škótsko. V roku 1840 tam vytlačili papierové kartičky s nápisom Príjemné sviatky. Tieto jednoduché želania sa posielali v obálkach so známkou.

Namiesto známky ENTER

Žijeme v dobe internetu, máme stovky priateľov na facebooku a možnosť neustále komunikovať. Trocha sa však vytrácajú milé osobné drobnosti, akými pohľadnice určite boli. Pomaly poznáme už len tie v elektronickej podobe. Rôzne weby ponúkajú možnosť vytvoriť si a poslať pohľadnicu aj dvadsiatim známym na jeden klik.

Vianočné pohľadnice
15
Galéria
Zdroj: socikstyle.blogspot.sk
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM