Soňa Vanovčanová Kultúra

VEĽKÝ PREHĽAD šitý pre Žilinčanov: Kam za poslednou fašiangovou zábavou?

Fašiangy sa chýlia ku koncu a vrcholiť budú najmä počas nasledujúceho víkendu. Kde si ešte môžete ísť užiť fašiangový sprievod či zábavu? Ak ste sa ešte nestihli dosýtosti vyblázniť pred nadchádzajúcim pôstom, tak sú tieto tipy určené práve pre vás.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD šitý pre Žilinčanov: Kam za poslednou fašiangovou zábavou?
Zdroj: TASR

Či už máte chuť zúčastniť sa alebo len z diaľky pozorovať fašiangové oslavy, vedzte, že posledné dni obdobia zábav, karnevalov či zabíjačiek sú pred nami. A môžete ich naplno využiť aj v našom regióne.

Kde si môžete zaspievať a zaskákať, či ochutnať miestne zabíjačkové dobroty? Inšpirujte sa našim redakčným výberom.

Carneval – Žilinský festival fašiangových masiek

Piatok, 9. februára, 14.30 hod., spred budovy Mestského úradu v Žiine

14. ročník podujatia, do tanca budú hrať Taktici a o pravú fašiangovú zábavu sa postarajú folklórne súbory z celého okolia. Pripravené sú ochutnávky tradičných jedál a program vyvrcholí pochovávaním basy.

Zabíjačka a zábava v Rajci

Piatok, 9. februára, 13.00 hod., Námestie SNP v Rajci

Uskutoční sa tradičná fašiangová zabíjačka, ktorá bude sprevádzaná aj ukážkami toho, ako sa spracúvajú mäsové výrobky. Od 14.30 hod. nastúpia fašiangári z Ďurčinej, ktorí budú miestnych občanov v sprievode hudby a tanca zabávať až do večera.

Fašiangy v Hričovskom Podhradí

Piatok, 9. februára, 17.00 hod., Kultúrny dom

V Kultúrnom dome sa uskutoční detský karneval s fašiangovým posedením pre deti aj dospelých. Pripravené bude občerstvenie, kapustnica, pečené jaternice aj šišky. Pre deti, ktoré môžu prísť aj v maskách, budú pripravené rôzne súťaže.

Fašiangová zábava a zabíjačka v Strečne

Sobota, 10. február, 8.30 hod., Kultúrny dom Strečno

Obec Strečno a Dobrovoľný hasičský zbor Strečno pozývajú na fašiangovú zábavu a zabíjačku. Fašiangový sprievod v obci začína o 8.30 a o 12.00 bude v areáli Kultúrneho domu pripravená fašiangová kapustnica. O 19.00 začne v Kultúrnom dome fašiangová zábava spojená s ochutnávkou zabíjačkových výrobkov, ktorú ukončí pochovávanie basy. Do tanca bude hrať hudobná skupina Sunnymusic.

Tradičné fašiangy v Rajeckých Tepliciach

Sobota, 10. februára, Poluvsie a Námestie SNP Rajecké Teplice

Mesto Rajecké Teplice a Dobrovoľný hasičský zbor Poluvsia pozývajú na tradičné fašiangy. Začiatok sprievodu o 9.00 v Poluvsí, od 15.15 fašiangy na námestí v Rajeckých Tepliciach, od 19.00 fašiangová zábava v Kultúrnom dome v Poluvsí so skupinou Kobra, ktorú ukončí pochovanie basy o 24.00 hod.

Teplický fašiangový sprievod

Sobota, 10. februára, 9.00 hod., Pastoračné centrum, Teplička nad Váhom

Tepličianska mládež a Obecný úrad v Tepličke nad Váhom pozývajú do ulíc na tradičný fašiangový sprievod masiek so život ľudovou hudbor spojený s fašiangovou zábavou.

Šujanské fašiangy

Sobota, 10. februára, 10.00 hod.

Fašiangový sprievod bude prechádzať obcou od 10.00 hodiny v sprievode hudby a tanca. O 15.30 h sa začne v kultúrnom dome hudobný program – muzika z Terchovej a o 17.00 h sa pridá Fatranská muzika. Bude sa podávať aj kapustnica pripravená starostkou. Nebudú však chýbať tradičné pampúšiky a fánky. O 19.30 h sa začne fašiangová veselica a o polnoci pochovávanie basy.

Fašiangy v Rajeckej Lesnej

Sobota – Utorok, 10. február – 13. február, Rajecká Lesná

Aj tento rok sa v Rajeckej Lesnej budú zabávať niekoľko dní. Pripravená je trojdňová zábava so super náladou, vareným vínkom a všetkým, čo k fašiangom patrí. „Predfašiangovú“ zábavu odštartuje v sobotu v Kultúrnom dome v Rajeckej Lesnej o 21.00 hodine DJ Jardo. V nedeľu o 10:30 začnú fašiangy svätou omšou v Bazilike Narodenia Panny Márie, oficiálna zábava však začne o 15.00 hod. na námestí v obci. Odštartujú ju krojovaní junáci so švárnymi dievčinami vystúpením pred obecným úradom. Pokračovať sa bude o 17.00 disko zábavou opäť s DJ Jardom a o 20.00 hodine prevezme štafetu v rytme ľudovej zábavy AZ Music.
V pondelok od 17.00 hodiny pokračuje zábava s DJ Jardom, o 20.00 opäť baví skupina AZ Music.
V utorok pred Popolcovou stredou pokračuje maratón zábavy v rovnakom čase, od 17.00 DJ Jardo, od 20.00 hod AZ music do polnoci, kedy sa pochovaním basy v obci začne 40 dňový pôst.

Fašiangové oslavy v Kunerade

Sobota, 11.00 hod., Obecný úrad Kunerad

Fašiangový sprievod odštartuje v sobotu o 11.00 hodine a bude prechádzať celou obcou v sprievode živej hudboy. Po jeho skončení bude veselica pokračovať v kultúrnom dome, kde bude zabezpečená ľudová zábava s voľným vstupom.

Oslavy fašiangov v Stránskom

Sobota, 10. februára, 10.00 hod., obec Stránske

Oslavy začnú tradičným fašiangovým sprievodom, ktorý bude prechádzať celou obcou. Vyvrcholením bude večerná zábava od 20.00 hodiny sprevádzaná pochovávaním basy v sále Kultúrneho domu v Stránskom. Do tanca zahrá skupina ABC Dance.

Fašiangovať budú aj v Turí

Sobota, 10. februára, 07.00 hod.

Fašiangové podujatie organizuje Dobrovoľný hasičský zbor a sprievod s maskami a živou hudbou bude prechádzať obcou už od ranných hodín. Oslavy budú trvať až do večera, počas ktorého je naplánovaná fašiangová zábava v kultúrnom dome, zakončená pochovaním basy.

Fašiangy v Podhorí

Sobota, 10. februára, Podhorie

Fašiangové oslavy v Podhorí organizuje dobrovoľný hasičský zbor už v sobotu. Fašiangový sprievod bude sprevádzaný hudbou, zábavou a vyvrcholením bude približne od 17. hod ľudová veselica s kapelou v miestnom kultúrnom dome.

Čičmanské fašiangy

Sobota, 10. februára, 11.30 hod., pred drevenicou Ondreja Gregora

Pre návštevníkov sú pripravené ukážkyfašiangových zvykov v Čičmanoch v prevedení Folklórnej skupiny Lastovienka.

Jasenovské fašiangy

Sobota, 10. februára, 10.00 hod. a nedeľa 11. februára o 16.00 hod.

Dobrovoľný hasičský zbor Jasenové pozýva na sobotný fašiangový sprievod, večer na tanečnú zábavu, kde do tanca bude hrať skupina Rytmus. V nedeľu sa o 16.00 uskutoční pochovávanie basy.

Hornohričovské fašiangy

Sobota, 10. februára, 10.00 hod.

Predpoludním o 10.00 hodine začne po obci chodiť fašiangový spprievod v maskách a od 15.00 hodiny sú všetky deti pozvané na detský karneval. Večer o 20.00 hodine sa uskutoční karneval dospelých, kde je vítaná účasť v maskách – najlepšie budú ocenené. Do tanca hrá DJ.

Tradičné ďurčanské fašiangy opäť nesklamú

Nedeľa, 11. február, 15:00 hod. a utorok 13. február od 20.00 do 0:00 hod.

Obec Ďurčiná pozýva na fašiangové slávnosti, ktoré v obci trvajú tradične 3 dni.
Začiatok trojdnia bude v nedeľu 11. februára o 10.45 fašiangovou svätou omšou v kostole Sedembolestnej Panny Márie v Ďurčinej.
O 15:00 sa v Kultúrnom dome uskutoční fašiangová zábava a do tanca zahrajú dve skvelé ľudové skupiny Ďurčanská päťka a Ďurčanská muzika. O 23:00 odštartuje svoju disco – zábavu DJ Aifel.
12. 02. 2018 (pondelok) od 20:00 nás bude zabávať v Kultúrnom dome hudobná skupina Pohoda.
13. 02. 2018 (utorok) v skorých ranných hodinách môžu občania privítať FAŠIANGOVÉ KONE (krojovaných chlapcov s pohoničom a klátom) vo svojich príbytkoch. Z generácie na generáciu sa traduje, že koho krojovaní chlapci spútajú ten sa musí vykúpiť. V rovnaký čas po dedine budú pobehovať aj maškary, ktoré radi zabavia obyvateľov a návštevníkov obce, ktorých povykrúcajú v tanci.
O 15:00 bude zábava pokračovať v plnom prúde pri kaplnke sv. Michala, kde fašiangoví chlapci a dievčatá budú tancovať na ľudovú nôtu, o muziku sa postará Ďurčanská päťka a Ďurčanská muzika.
O 19:00 začne posledná zábava v Kultúrnom dome pred Popolcovou stredou. Aj v dnešný deň zachová výbornú atmosféru hudobná skupina Pohoda. Táto zábava bude končiť o polnoci pochovávaním basy, ako tradične za obrovského nariekania.

Fačkovské fašiangy

Piatok, sobota, utorok 9., 10. a 13. februára, Fač­kov

V piatok 9. februára sa uskutoční detský karneval v Kultúrnom dome, v sobotu je pripravená obecná fašiangová zabíjačka s bohatým kultúrnym programom. O zábavu sa postarajú FS Vtáčnik, FS Kľak, FS Frívaldzanka a Ferova družina. O 20.00 bude začne karneval pre dospelých. V utorok pred Popolcovou stredou budú fašiangy v obci vyrchovliť, uskutoční celodenný fašiangový sprievod v tradičných krojoch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM