Veľkonočný recept pre našich čitateľov: Tip od šéfkuchára, ako si pripraviť dobrotu
Veľkonočné sviatky sú v plnom prúde a k nim patrí aj dobré jedlo. My vám prinášame skvelý recept, ktorý spestrí vaše sviatočné menu a dozaista poteší aj vašu rodinu, či známych.
Pomaly pečené jahňacie lýtka s medvedím cesnakom, zelerovo-šafranové pyré, redukcia z portského vína a šalotková marmeláda. Recept, ako si pripraviť túto dobrotu, prezradil pre našich čitateľov šéfkuchár Michal Vajda zo žilinskej reštaurácie Spirit.
Lýtka
Jahňacie lýtko osolíme a okoreníme, zatiahneme na oleji na prudkom ohni z každej strany do zlata. Mäso vytiahneme a do nášho horúceho výpeku hneď pridáme cibuľu, mrkvu, petržlen, pór, tymian, rozmarín, bobkový list, borievku, farebné korenie, medvedí cesnak a soľ. Všetko orestujeme a zalejeme portským vínom. Necháme zavariť, pridáme späť mäso, vložíme do vyhriatej rúry a pomaly pečieme na 150–160°C približne 150 minút (záleží od veľkosti lýtka). Precedíme výpek z mäsa a pomaly ho redukujeme do konzistencie omáčky.
Pyré
Zeler uvaríme so šafranom a soľou, precedíme a prepasírujeme cez sito do hladkého pyré. Pridáme muškátový orech, maslo, smotanu.
Marmeláda
Cukor roztopíme na poly do karamelu, pridáme šalotku, škoricu, badián, tymian, trošku soli, zalejeme červeným vínom. Pomaly varíme minimálne hodinu a pol, kým nám všetko neskaramelizuje a nedostane sa do konzistencie hustej hmota (marmelády).
Foto: ilustračné