Iveta Hrabovská Rôzne

Veľkolepé retro v obchoďáku: Tieto veterány vám učarujú!

Výstava ROUTE 66 v žilinskom Auparku budí veľký záujem. Už len do nedele môžete na vlastné oči vidieť choppere Harley Davidson, klasické americké veterány zo 60-tych rokov, ako Chevrolet či Lincoln ale aj autentické repliky benzínových púmp.

Cieľom výstavy ROUTE 66 je informovať záujemcov o tejto ceste. Lákadlom sú preto staré americké autá ako Cadillac či Mercury. Práve tieto autá kedysi brázdili „Hlavnú ulicu Ameriky.“

Hlavná ulica Ameriky[/size][/co­lor]

Na počiatku 20. Storočia existovali v Amerike cca 3 milióny míľ ciest. Žiadna z nich však kontinuálne nespájala východné pobrežie so západným. Vďaka automobilke Ford sa časom osobné automobily rozšírili do všetkých vrstiev spoločnosti, a tak bola nová cesta nevyhnutná. 26. novembra 1926 vznikla nová cesta, ktorá dostala názov U.S. ROUTE 66. Časom si cesta osvojila i názvy ako Main Street of America alebo Glory Road.

Symbol Američanov[/si­ze][/color]

Kontinuálna trasa sa neskôr svojou frekvenciou úplne zdevastovala. Pre ľudí v USA však táto cesta znamená veľmi veľa, je pre nich doslova legendou, a tak sa rozhodli cestu zachrániť a znovu obnoviť. Cesta je momentálne symbol, ktorý pre Američanov znamená pomalé a krásne cestovanie, kde čas nie je vaším pánom.

ROUTE 66 V SKRATKE[/si­ze][/color]

ROUTE 66 začína v Grant parku v Chicagu a končí v Santa Monike na brehoch Tichého oceána. Dĺžka cesty je 2 448 míľ, čo je v prepočte 3 940 kilometrov. Preráža si cestu cez osem štátov a prechádza cez tri časové pásma. Pretína mestá Springfield, St. Louis, Oklahoma City, Los Angeles a iné. Legendárna trasa prechádza aj cez rezervácie indiánov a púšť Mojave.

Hymna ROUTE 66[/size][/color]

Cesta má i neoficiálnu hymnu, je ňou pieseň BobbyhoTroupaRoute 66,ktorú naspievalo viac než sto interprétov. Poznáme ju najmä v podaní RollingStones.

Autor: Filip Lehotský Foto: Filip Lehotský

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/Jc8_Qs_y-xs[/youtube]

road 66
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM