Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Veľká zmena v areáli žilinskej nemocnice: Padne až tretina stromov!

Žilinská nemocnica začala s výrezom drevín. Z areálu by mala do konca marca postupne odstrániť desiatky stromov. Aký je dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Veľká zmena v areáli žilinskej nemocnice: Padne až tretina stromov!
2
Galéria
Zdroj: FNsP Žilina

V areáli žilinskej nemocnice začali vo štvrtok 8. marca technickí pracovníci s nevyhnutným výrubom nebezpečných dre­vín. Podľa oficiálneho dokumentu starostlivosti o dreviny spracovaného odborníčkou musí nemocnica odstrániť dreviny, ktoré by mohli ohroziť pacientov, zamestnancov a návštevníkov jej areálu. O situácii informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline (FNsP) Lenka Záteková.

„Na základe odborného hodnotenia sa ukázalo, že približne tretina stromov a drevín má narušený tvar, je zdravotne závadná či poškodená a až takmer polovica má dokonca zhoršený alebo zlý zdravotný stav,“ uviedol vedúci hospodársko-technického odboru FNsP v Žiline Eduard Dorčík s tým, že schválenie k výrubu sa týka 69 drevín.

„Prvá výsadba bola zrealizovaná pravdepodobne ešte počas budovania nemocnice, dreviny boli tak nevhodne vysadené v tesnej blízkosti budov, čo zapríčinilo, že sa dnes odkláňajú od svojej osi a stávajú sa nebezpečnými pre návštevníkov areálu nemocnice. V minulosti sa tiež zanedbala starostlivosť a ich ošetrenie, preto sú niektoré z nich postihnuté hubovitými ochoreniami alebo majú porušený koreňový systém, nedajú sa tak už zachrániť a musíme ich dstrániť,“ vysvetlil ďalej E. Dorčík.

Podľa Zátekovej Žilinská nemocnica zabezpečí náhradnú výsadbu v celom areáli, kde postupne pribudne takmer tisíc nových drevín, vrátane stromov.„Kompletne revitalizovať by sa mala zeleň v kruhovom objazde a tiež v malom parku medzi budovami detského a očného pavilónu, kde vznikne nový upravený priestor pre pacientov i návštevníkov,“ upresnila Záteková.

Počas výrubu nemocnica prosí návštevníkov o zvýšenú opatrnosť a ospravedlňuje sa za prípadné obmedzenia v areáli. Výrub potrvá maximálne do konca marca.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM