Zuzana Gadušová Kultúra

Veľká rekonštrukcia v Žiline: Chátrajúcemu palácu vrátia jeho zašlý lesk

Chátrajúca budova v centre mesta, zarastajúca plazivými rastlinami, by mala konečne dostať vzhľad, aký si zaslúži. Odkiaľ má mesto peniaze a načo bude zrekonštruovaný palác slúžiť?

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia v Žiline: Chátrajúcemu palácu vrátia jeho zašlý lesk
Foto: Zuzana Gadušová / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia Rosenfeldovho paláca bude riešená cez dva projekty. Prvý projekt má názov Regionálny operačný program (ROP), ktorého celkové výdavky by mali byť 2 489 770,50 50 eur. Druhý projekt by mal byť zaplatený z Nórskych fondov a celkovo by mala siahať cena do výšky 695 204 eur. Spolu by to malo byť 3 184 974 eur. Mesto Žilina poskytne finančné prostriedky vo výške 5 %. Pracovať by sa malo začať ihneď po ukončení verejného obstarávania na zhotoviteľa.

Plánovaná rekonštrukcia je v súlade s viacerými strategickými dokumentmi mesta i regiónu. „Rekonštrukciou sa obnoví podstatná časť interiéru, pamiatkovo chránená výzdoba ako je monumentálne mramorové schodisko, výnimočne zachovalé dvere a okná štuková výzdoba exteriéru i interiéru aj historické svietidlá. Taktiež sa obnovia všetky prípojky, strecha, narušený krov, fasáda. Revitalizáciou pamiatky sa odstránia bezpečnostné riziká a bude sa sanovať aj nadmerná vlhkosť. Zároveň sa vytvoria nové podkrovné výstavné priestory. Realizácia projektu posilní kultúrny potenciál mesta a regiónu, prezentuje zachované kultúrne dedičstvo, vytvorí nové reprezentatívne priestory pre aktivity kultúrno-spoločenského centra určené pre obyvateľov, verejnosť i turistov,“ vysvetlil primátor mesta Žilina Igor Choma. Vďaka komplexnej rekonštrukcií sa tejto významnej žilinskej pamiatke vráti predošlý lesk.

V našej videogalérií si pozrite vyjadrenie primátora Igora Chomu, na čo by mal zrekonštruovaný zámok slúžiť. Koniec prerábania Rosenfeldovho paláca je naplánovaný podľa projektov na dva termíny. Prvý projekt ROP do konca decembra 2015 a projekt Nórske fondy, do konca apríla v roku 2016.

Žilinský primátor prezradil, na čo bude slúžiť Roselfendov palác
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM