Zuzana Gadušová Samospráva

Veľká novinka: Časť Žilinčanov bude v MHD cestovať úplne zadarmo, koľko rokov musia mať?

Na návrh primátora mesta Igora Chomu schválili mestskí poslanci zmenu Tarify mestskej hromadnej dopravy v Žiline. Časť obyvateľov nášho mesta si tak užije cestovanie v MHD úplne zadarmo!

Ilustračný obrázok k článku Veľká novinka: Časť Žilinčanov bude v MHD cestovať úplne zadarmo, koľko rokov musia mať?
Foto: Zuzana Gadušová / Zdroj: Dnes24.sk

Do konca septembra platí, že Žilinčania, ktorí majú 70 a viac rokov, cestujú v MHD zdarma len od piatej do ôsmej hodiny ráno. No mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom zasadnutí v pondelok schválilo na návrh primátora mesta Žilina Igora Chomu zmenu Tarify mestskej hromadnej dopravy v Žiline.

„Navrhovaná úprava tarify zavádza sa od 1. 10. 2014 bezplatné cestovanie pre občanov, ktorí sa dožili 70 a viac rokov a majú trvalý pobyt v Žiline. Bezplatné cestovanie bude platiť neobmedzene počas celého roka na všetkých denných linkách aj na nočnej linke žilinskej MHD,“ uviedol hovorca mesta Žilina P. Čorba.

Primátor týmto krokom chcel viacej podporiť starších občanov. No musia si vybaviť čipovú kartu. „Bezplatná doprava platila aj v súčasnosti, ale mala časové obmedzenie. Preto som navrhol zrušiť obmedzujúci čas od 5.00 hod. do 8.00 hod, kedy cestujúci nad 70 rokov nemali bezplatnú dopravu v MHD. Ostatné podmienky ostávajú v platnosti, čiže na bezplatné cestovanie majú nárok všetci občania od dovŕšenia veku 70 rokov s trvalým pobytom v Žiline, ktorí sú držiteľmi čipovej karty vydanej Dopravným podnikom mesta Žiliny a označenej typom lístka „70“,“ upresňuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

Občania, ktorí chcú využívať bezplatnú dopravu, a ešte nie sú držiteľmi čipovej karty, sú povinní vybaviť si čipovú kartu a dať si v nej aktivovať nárok na bezplatné cestovanie. Čipovú kartu si môžu zakúpiť v predajných miestach dopravného podniku na Námestí Andreja Hlinku a na Mestskom úrade v Žiline. V prípade, že občan nemá aktivovanú čipovú kartu s označením typu lístka „70“, nemôže bezplatne cestovať vozidlami MHD v Žiline.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM