Správy

Veľká investícia vodárov v žilinskom kraji, desiatky kilometrov vodovodov: Pozrite, ktoré dediny sa dočkajú aj kanalizácie

Severoslovenské vodárne a kanalizácie Žilina, SEVAK, zrekonštruujú v Bytči čistiareň odpadových vôd, v okolitých obciach postavia takmer 70 kilometrov verejnej kanalizácie a v šestici ďalších obcí vyše 50 kilometrov verejného vodovodu.

Ilustračný obrázok k článku Veľká investícia vodárov v žilinskom kraji, desiatky kilometrov vodovodov: Pozrite, ktoré dediny sa dočkajú aj kanalizácie
Zdroj: TASR

Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s., Žilina zrekonštruujú v rámci projektu Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Bytča čistiareň odpadových vôd v Bytči. Okrem toho postavia takmer 65 kilometrov verejnej kanalizácie v obciach aglomerácií Bytča a Hvozdnica a vyše 52 kilometrov verejného vodovodu v Kotešovej, Veľkom Rovnom, Kolároviciach, Petroviciach, Hvozdnici a Štiavniku. Informoval o tom generálny riaditeľ Severoslovenských vodární a kanalizácií Miroslav Kundrík.

Celkové oprávnené náklady na projekt podľa neho predstavujú 50,53 milióna eur. „Z toho tvoria prostriedky Európskej únie spolu so štátnym rozpočtom Slovenskej republiky 32,39 milióna eur a prostriedky Severoslovenských vodární a kanalizácií Žilina 18,14 milióna eur. Ide o ďalší z veľkých projektov realizovaných v rámci Operačného programu Životné prostredie. V Bytči a priľahlých šiestich obciach sa na verejnú kanalizáciu pripojí viac ako 11-tisíc obyvateľov a na novú vodovodnú sieť viac ako 8000 obyvateľov. Projekt prinesie pitnú vodu obyvateľom regiónu Bytča a zabezpečí odvedenie splaškových vôd, čím prispejeme k zlepšeniu životného prostredia,“ povedal Kundrík.

Projektová manažérka stavby Jana Kvaššayová doplnila, že v týchto dňoch pokračuje výstavba vodovodu a kanalizácie na cestách II. a III. triedy v úsekoch Kotešová – Veľké Rovné, Petrovice, Hvozdnica – Štiavnik, Malá Bytča a Hliník. „Počas prác je doprava obmedzená a predpokladáme aj zdržanie, za ktoré sa Severoslovenské vodárne a kanalizácie Žilina vopred ospravedlňujú,“ dodala Kvaššayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM