Rôzne

VEĽKÁ BRITÁNIA O SLOVENSKU: Angličania chcú odobrať deti ďalšej rodine spod Tatier!

Chudoba, alkoholizmus, domáce násilie - to sú dôvody, pre ktoré anglický sudca v meste Coventry zvažuje odobranie štyroch detí tamojšej slovenskej rodine.

Keď slovenskí rodičia žijúci v zahraničí prídu o svoje deti a miestna sociálka ich umiestni do cudzej pestúnskej rodiny, vždy je to doma vnímané veľmi citlivo. Médiá i verejnosť sú pobúrené a často sa aj politici zapájajú do boja, aby sa deti mohli vrátiť späť rodičom. Posledný prípad z Coventry však ukazuje, že ak už britské súdy pristúpia k takémuto kroku, majú na to dobré dôvody. O prípade informuje britský portál Coventry Telegraph.

ČÍTAJTE AJ: SVET O SLOVENSKU: Je vás v Británii priveľa! Nechceme vás!

Ťažký život

“V rodine bolo domáce násilie a zneužívanie. Otec má problémy s alkoholom a rodina stále čelí vážnym ťažkostiam s bývaním,” vyhlásil sudca Clifford Bellamy počas pojednávania. Tým vysvetľoval, prečo ho britská sociálka požiadala, aby rozhodol o budúcnosti detí.

Coventry Telegraph píše, že ide o slovenských Rómov, ktorí v Anglicku žijú už tri roky vo veľmi ťažkých podmienkach. Chýbajú im peniaze, keďže stále nevedia, či majú nárok na nejaké sociálne dávky. Čelia tiež problémom s bývaním, čo zrejme v preklade znamená, že sa potulujú niekde medzi ulicou a sociálnymi ubytovňami.

To všetko musia s rodičmi prežívať aj štyri deti vo veku od jedného do ôsmych rokov. Britská spoločnosť je v tomto smere oveľa citlivejšia na životné podmienky detí a tamojšia súdna prax je na slovenské pomery veľmi prísna. Rodičia, ktorí sa nedokážu kvalitne postarať o svojich potomkov o nich veľmi rýchlo môžu prísť a deti skončia v britských pestúnskych rodinách.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

Sny sa rozplynuli

“Akékoľvek boli ich predstavy a sny, keď dorazili do Veľkej Británie, faktom je, že narazili na veľmi tvrdú realitu,” cituje portál sudcu Bellamyho. Dodal, že Rómovia pricestovali zo Slovenska bez peňazí a od začiatku sú závislí na potravinových balíkoch pre chudobných.

Sudca však ešte nerozhodol o odobraní štyroch detí. Vyhlásil, že najprv si ešte preštuduje ďalšie dôkazy a až potom vynesie rozsudok. To popiera zaužívanú slovenskú predstavu, že v podobných prípadoch zahraničné súdy rozhodujú expresne rýchlo a bez dostatočných dôkazov.

Rómovia
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM