Webnoviny - Rôzne

Vďaka eurofondom v Žiline zrekonštruujú päť základných škôl

Mesto získalo z eurofondov vyše 6 mil. eur na rekonštrukciu piatich základných škôl. Tiež má záujem získať prostriedky na financovanie elektronizácie a informatizácie mestského úradu v hodnote 3 mil. eur.

Povedal dnes na tlačovej besede primátor Žiliny Ivan Harman. Podľa Harmana sú práve eurofondy jedným z prostriedkov na zníženie niekoľkomiliar­dového modernizačného a morálneho dlhu, ktorý Žilina zdedila z minulosti. Súčasnou prioritou samosprávy je rekonštrukcia školských zariadení, najmä základných škôl. Mesto už získalo viac ako 6 mil. eur na rekonštrukciu piatich škôl, k dvom úspešným projektom z minulého roka pribudli tento rok ďalšie tri. S rekonštrukciou na ZŠ V. Javorku sa už začalo, práce na základnej škole na sídlisku Hájik, ktorej súčasťou bude aj výstavba novej telocvične, by mali spustiť do konca roka. Tri nové projekty schválili Žiline pre základné školy Jarná, Lichardova a Školská v Závodí.

Pre zvýšenie komfortu Žilinčanov pri vybavovaní záležitostí na mestskom úrade má mesto rozpracovaný projekt elektronizácie a informatizácie mestského úradu v hodnote 3 mil. eur. Samozrejmosťou úradu by tak mala byť elektronická podateľňa, elektronická aukcia či možnosť priamo cez internet sledovať vybavovanie žiadostí. Projekt chce mesto podať do konca roka.

Harman upozornil aj na ďalšie projekty, pri ktorých mesto čerpá alebo plánuje čerpať prostriedky z eurofondov. Medzi najzaujímavejšie zaradil vybudovanie kompostárne pre spracovanie biologického odpadu, intenzifikáciu separovaného zberu, rekonštrukciu pamiatok – Burianovej veže a Rosenfeldovho paláca a tiež modernizáciu verejného osvetlenia v mestských častiach Vranie, Považský Chlmec a Zástranie.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM