Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Varínsky jarmok a strečnianske čary: Načo bolo ondrejovské zrkadlo? FOTO

Obyvatelia Strečna od nepamäti navštevujú Ondrejský jarmok vo Varíne. V minulosti to bola jedna z mála možností, kde si mohli nakúpiť darčeky či zásoby na Vianoce a stretnúť známych. A dnes? Stále je pre Strečanov udalosťou.

Ilustračný obrázok k článku Varínsky jarmok a strečnianske čary: Načo bolo ondrejovské zrkadlo? FOTO
Foto: Michal Kristek

Ondrejovský jarmok, ako ho zvyknú nazývať obyvatelia Strečna, bol odjakživa udalosťou, ktorá ovplyvňovala život v ich obci. Obyvatelia Strečna naň chodievali pravidelne a veľmi radi.

Ako uvádza Ľubica Kučerová, vedúca Detskej folklórnej skupiny Hajovček, zvláštnosťou bolo, že Váh zvykol na Ondreja takmer vždy zamŕzať. „A tak sa do Varína chodilo po ľade. A najkratšou cestou, cez Námeľ, rovno do Varína ku kostolu,“ rozpráva Ľubica Kučerová. Ak sa vraj nedalo prejsť po ľade, tak sa ľudia prevážali na hajove – prievoze. „Sviatky sa blížili, bolo potrebné kúpiť svinku, kravku, plátno. Deti neraz prebehli mamke kúpiť syrové srdiečko na halušky, dievky si kupovali štrumpadle – podväzky z gumy na prichytenie pančuchy, šatky,“ doplňuje vedúca DFS Hajovček.
A čím bol ešte varínsky jarmok zaujímavý pre dievky? No predsa „ondrejovským zrkadlom“.

„Keď si ho dievka na Ondreja na jarmoku kúpela, a potom na Vianoce pri pozdvihuvaní v kosteľe doňho pozrela, tak tam svojho milého viďela,“ vravievali podľa Ľubice Kučerovej starší ľudia.

Priechod cez Váh zo Strečna do Varína
1
Galéria
Zdroj: archív Ľubice Kučerovej

Dnes sa už zo Strečna do Varína cez Námeľ nedostanete. Znemožňuje to úprava toku Váhu a aj Vodného diela Žilina, a tak Strečania síce navštevujú jarmok pešo, no trošku inou cestou – cez Nezbudskú Lúčku – Vysoké brehy. Skupinka strečnianskych folkloristov sa snaží oživiť tradíciu návštev „Ondrejovského jarmoku“ u obyvateľov obce. „A je nás čoraz viac. Pridávajú sa aj miestne spolky. Napríklad turisti z TO Uhlík. Dievky, mládenci a priaznivci folklóru si živo pripomenú jarmok. Cesta je vždy veselá, stretnutia na jarmoku príjemné. A večer, keď sa zotmie, dievky si odlievajú olovo v Kúdeľnej izbe v Strečne. Prichádzajú aj záujemci a veľmi dobrí rozprávači tajomných príhod. To sú vám večery. Už teraz sa tešíme na ďalší jarmok,“ dodáva Ľubica.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Liatie olova v Strečne
10
Galéria
Foto: Michal Kristek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM