Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

V Žilinskom okrese poriadne zafúka: Na tento deň platí výstraha II. stupňa!

Silný vietor nie je v tomto období ničím výnimočným. Meteorológovia však udelili pre náš okres výstrahu II. stupňa. Tento dátum a čas si veru radšej poznačte.

Ilustračný obrázok k článku V Žilinskom okrese poriadne zafúka: Na tento deň platí výstraha II. stupňa!
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre náš okres výstrahu druhého stupňa pre silný vietor na horách. „V okrese Žilina sa v polohách nád pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 32 – 40 m/s (135 – 160 km/h),“ uvádzajú meteorológovia.

Silný vietor máme podľa SHMÚ očakávať 29. októbra od 9:00 až do 18:00 hod.

Ako uvádza SHMÚ, predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Odborníci pre tento deň vydali aj 1. stupeň výstrahy pre vietor na horách v pásme nad lesami, keďže sila vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Jav sa môže vyskytnúť v nedeľu od 6.00 – 12.00 hodiny. Vietor má dosahovať v nárazoch rýchlosť 25 – 32 m/s (90 – 115 km/h).

Vietor aj v nižších polohách

Meteorológovia udelili pre náš okres aj výstrahu druhého stupňa pred vetrom. „V okrese Žilina sa očakáva miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 29 m/s (85 – 105 km/h).“

Táto výstraha platí 29. októbra od 12:00 do 18:00 hod.

Snehové jazyky a záveje

Okrem toho sa musíme pripraviť aj na snehové jazyky a záveje. Meteorológovia v tomto prípade udelili pre náš okres výstrahu prvého stupňa.„V okrese Žilina sa v polohách nad 800 m očakáva ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov,“ dodali zo SHMÚ.

Jav má trvať od nedele 29. októbra 15.00 hod. do pondelka 30. októbra 00.00 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM