Aktualizované Rôzne Správy

V Žilinskom kraji sú bez prúdu tisíce domácností: Tieto lokality zasiahlo najviac

V Žilinskom kraji bolo bez elektriny tisíce odberných miest. Pozrite si aktuálne informácie.

Ilustračný obrázok k článku V Žilinskom kraji sú bez prúdu tisíce domácností: Tieto lokality zasiahlo najviac
Zdroj: TASR

Na severe Slovenska bolo v stredu večer (13.12.) bez elektrickej energie zhruba 700 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D) a ich počet sa priebežne znižuje. Problémy sa týkajú najmä Oravy a Vrátnej doliny. Informoval o tom hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Distribútor podľa hovorcu počítal s tým, že do stredy večera by mohli mať elektrinu všetci. „Pochopiteľne, nedá sa to stopercentne zaručiť,“ uviedol Gejdoš.

Podľa SSE-D údržbári a montážnici v stredu ešte stále pracovali pri Oravskej priehrade, v Oraviciach i v Zákamennom. Opravovali vedenie vysokého napätia, na ktoré v utorok (12.12.) spadlo asi sto stromov. Niektoré betónové stĺpy sa polámali, iné zostali silno poškodené.

V Zákamennom došlo v stredu dopoludnia navyše aj k dopravnej nehode, pri ktorej narazil kamión do stĺpa vysokého napätia. Gejdoš na záver doplnil, že niektoré náročnejšie práce sa budú robiť pravdepodobne aj vo štvrtok (14.12.) alebo v nasledujúcich dňoch, no s dodávkou elektriny by už nemali byť výraznejšie problémy.
Odberné miesta sa budú dať zásobovať z iných, už opravených liniek. „Pracovníci SSE-D budú aj naďalej pripravení v prípade potreby vyraziť k poruchám v plnom nasadení. V posledných dňoch dokázali, že si vedia poradiť aj s mimoriadne zložitými prípadmi na rozsiahlom území,“ uzavrel hovorca SSE-D.

V utorok napoludnie bolo v Žilinskom kraji bez elektrickej energie asi 18.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D). Šlo najmä o odberné miesta na hornej Orave, Kysuciach a v okolí Žiliny. Situáciu, podľa hovorcu, komplikovali neprejazdné cesty a popadané stromy. V teréne bolo takmer 300 ľudí SSE-D.

V stredu ráno bolo, podľa Gejdoša bez elektrickej energie asi 1100 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D), väčšina z nich sa nachádza na hornej Orave v okresoch Námestovo a Tvrdošín.

Hovorca doplnil, že počas noci z utorka na stredu sa počet porúch nezvýšil. „Ak pôjde všetko podľa plánu, elektrikári zo SSE-D by mali obnoviť dodávku prúdu do všetkých lokalít počas stredy. Hneď ráno vyšli do terénu početné skupiny pracovníkov údržby. Už okolo siedmej sa im podarilo znovu pripojiť viac ako 1000 domácností,“ uviedol Gejdoš.

„Pri viacerých činnostiach, napríklad pri stavaní nových stĺpov a stožiarov tam, kde ich polámali stromy, asistuje aj divízia Stavebnomontážnej činnosti. Ako rýchlo sa im bude dariť obnovovať zničené vedenia vysokého napätia, bude závisieť najmä od toho, kedy sa na potrebné miesta dostane ťažká technika,“ podotkol hovorca SSE-D.

Celú situáciu bude podľa neho pozorne sledovať aj tím operatívnych dispečerov distribučnej sústavy v Žiline, ktorý pracuje nepretržite. „Úlohou dispečingu je mapovanie situácie na celom území stredného Slovenska, kde sa nachádza dokopy 35.000 kilometrov elektrického vedenia. Z dispečingu vychádzajú aj pokyny pre údržbárov v teréne, pričom najvyššou prioritou je ich bezpečnosť,“ dodal Gejdoš.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM