Adela Fruckova Samospráva

V Žiline zvýšili poplatok za deti v jasliach: Koho presne sa to týka a ako môžu rodičia dostať peniaze späť?

Mestskí poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie, ktorým upravili poplatok za dieťa v jasliach, ktoré má vek do troch rokov. Tento finančný rozdiel štát refunduje. Treba však dodržať presný postup.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline zvýšili poplatok za deti v jasliach: Koho presne sa to týka a ako môžu rodičia dostať peniaze späť?
Zdroj: Dnes24.sk

Na včerajšom mestskom zastupiteľstve došlo k zvýšeniu poplatku za deti v jasličkách do troch rokov. Hoci by sa mohlo zdať, že zvýšený poplatok zasiahne rodičov, nie je to tak, pri dodržaní istých pravidiel im štát finančný rozdiel vráti. Pre deti od troch rokov vyššie zostáva výška poplatku nezmenená.

Výška úhrady za poskytovanie starostlivosti v zariadení detských jaslí dieťaťu, ktoré dovŕšilo 3 roky a ďalej navštevuje zariadenie detských jaslí maximálne však do 31.08. príslušného kalendárneho roka (do doby nástupu do materskej školy), s trvalým pobytom v meste Žilina je vo výške nezmeneného paušálneho poplatku 90,00 € na mesiac/dieťa a stravné vo výške 1,50 € na deň/dieťa.

Výška úhrady za poskytovanie starostlivosti v zariadení detských jaslí dieťaťu, ktoré dovŕšilo 3 roky a ďalej navštevuje zariadenie detských jaslí maximálne však do 31.08. príslušného kalendárneho roka (do doby nástupu do materskej školy), s trvalým pobytom mimo mesta Žilina je takisto vo výške nezmeneného paušálneho poplatku 140,00 € na mesiac/dieťa a stravné vo výške 1,50 € na deň/dieťa.

Výška úhrady za poskytovanie starostlivosti v zariadení detských jaslí dieťaťu vo veku od 1 roka do 3 rokov veku s trvalým pobytom v meste Žilina sa zvýšila z paušálneho poplatku 230 eur na 280,00 eur na mesiac/dieťa a stravné je vo výške 1,50 € na deň/dieťa.

Finančný rozdiel vám štát vráti, ak oň požiadate

Tento finančný rozdiel, ktorý predstavuje 50 eur, štát refunduje na základe dohody uzavretej medzi rodičom a poskytovateľom starostlivosti, čiže mestom Žilina. „S touto dohodou musí ísť potom rodič, či inak povedané zákonný zástupca na Úrad práce. Toto nariadenie platí od 1. mája 2016,“ vysvetľuje hovorca mesta Pavol Čorba a dodáva, že zvýšené poplatky za poskytovanú starostlivosť v zariadeniach detských jaslí budú mať pre mesto pozitívny dopad na rozpočet v príjmovej časti.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM