Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

V Žiline si pripomenuli deň holokaustu a rasového násilia, FOTO

Na pietnej spomienke pri pamätníku "Cesta bez návratu" si žilinská verejnosť pripomenula temné stránky našej minulosti. Pomník sa nachádza v bývalých priestoroch zberného tábora pre deportáciu židovských spluobčanov na Závodskej ceste.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline si pripomenuli deň holokaustu a rasového násilia, FOTO
Zdroj: Mesto Žilina

Pietnym aktom pri pamätníku Cesta bez návratu si dnes na Závodskej ceste v Žiline uctili obete holokaustu. Pamätník sa nachádza na mieste, kde bol od marca do októbra 1942 zriadený zberný tábor pre deportáciu židovských spoluobčanov z celého Slovenska do nemeckých nacistických koncentračných táborov.

„Sme vďační mestu nielen za to, že vybudovalo pamätník, ale aj za to, že ho udržiava a robí spomienkové akcie,“ povedal predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl.

Doplnil, že termín pietnej spomienky je posunutý z konca júna na september, aby sa na nej mohli zúčastniť aj žiaci zo žilinských škôl. „Treba hlavne hovoriť o tom, čo sa stalo. Aby sa to už viackrát nestalo, v takejto alebo podobnej forme. Deň obetí holokaustu a rasového násilia je 9. septembra, kedy sa v roku 1941 prijali slovenské protižidovské zákony. Deti zo škôl odtiaľto idú na cintorín a do nášho múzea. Aby sa dozvedeli niečo viac o našej histórii a o tom, čo sa stalo,“ uviedol Frankl.
Pripomenul, že na žilinskom židovskom cintoríne sú vo vstupnej hale vytesané do mramoru mená 2642 obetí holokaustu zo Žiliny a blízkeho okolia. „Žilina je asi prvým mestom v celom Československu, kde sa takýto pamätník v roku 1952 vybudoval. V dobe nie ľahkej. A je dobré, že tam deti idú a vidia na vlastné oči množstvo mien a miesto, kde tí ľudia mohli ležať, keby zomreli prirodzenou smrťou,“ dodal predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline.

Spomienky sa zúčastnili zástupcovia mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja, 5. pluku špeciálneho určenia, Židovskej náboženskej obce v Žiline, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a príbuzní Arieho Klaina, ktorý inicioval stavbu pamätníka.

„Zberný tábor bol zriadený vo vojenských objektoch Štefánikových kasární – nie na mestskom pozemku – lebo s tým Mestská rada na čele s vtedajším starostom Vojtechom Tvrdým nesúhlasila. Pamätník "Cesta bez návratu“ vybudovalo mesto Žilina v roku 2004 na mieste zberného tábora na Závodskej ceste v Žiline na znak úcty obetiam týchto smutných udalostí," informoval hovorca mesta pavol Čorba.

Spomienka na Deň holokaustu a rasového násilia v Žiline
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM