Adela Fruckova Kultúra

V Žiline sa chystá super akcia, na ktorej by bola škoda chýbať: Festival pre všetkých milovníkov prírody!

Žilinčania si môžu už tento víkend vyraziť na festival. Ten poteší predovšetkým všetkých milovníkov prírody.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline sa chystá super akcia, na ktorej by bola škoda chýbať: Festival pre všetkých milovníkov prírody!
Zdroj: Dnes24.sk

Už túto sobotu sa vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Žiline uskutoční 22. ročník festivalu určeným všetkým milovníkom prírody s názvom Vysoké hory. Program bude opäť tvoriť zaujímavá kombinácia filmov aj autorských vystúpení.

Organizátorom festivalu Vysoké hory je Žilinský vysokohorský klub (lokálny klub SVTS), v popredí ktorého sú predovšetkým Jozef Zábojník a Juraj Dlábik. Vďaka podpore zo strany mesta a sponzorov je vstupné na festival zdarma.

Tradičný žilinský festival

„​Prvý ročník festivalu bol v roku ​1994, jeho hlavným cieľom bolo inšpirovať, ukázať návštevníkom kde a ako sa dá v horách podnikať. Boli to časy, kedy informácie zďaleka neboli dostupné ako dnes a tu bola možnosť získať ich z prvej ruky. Zaujímavé je sledovať, ako spolu s festivalom vyrástli mnohé osobnosti, a kam sa za tie roky vo svojom úsilí dostali,“ hovorí o projekte Vysoké hory predstaviteľ Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS) a realizátor festivalu Juraj Dlábik.

Zaujímaví hostia

Žilinský festival Vysoké hory patrí na Slovensku k tým starším, a už od začiatku zaplňuje každoročne premietaciu sálu. Typické pre festival je spojenie obrazu (foto alebo aj video) a sprievodného slova priamych účastníkov. Toto spojenie vytvára jedinečnú a neopakovateľnú atmosféru. S festivalom je spojených viacero osobností zo Slovenska i zo zahraničia ako napríklad Pavol Barabáš, Peter Valušiak, Martin Gablík, Jozef Kopold, Alek Lwow, Piotr Pustelnik, Peter Hámora mnoho ďalších. Popri veľkých menách tu však vystupuje veľa bežných horolezcov, vysokohorských turistov a cestovateľov, z toho mnohí členov SVTS (Slovenský vysokohorský turistický spolok).

Pestrá kombinácia filmov

„​Za 21 ro​kov sa na festivale vystriedalo množstvo našich aj zahraničných vystupujúcich osobností. Dramaturgia festivalu sa odvíja od základnej osy, ktorou je: história, výnimočné výkony a horské filmy, a nové tváre festivalu. Tak to bude aj tento rok a návštevníci festivalu zažijú naozaj pestrú ponuku kvalitných vystúpení a filmov. Nie je to cestovateľský festival, ukazuje podnikanie v horách formou vysokohorskej turistiky a horolezectva. Za každým príspevkom je hodnotný športový výkon ktorý sa nám pokúsia vystupujúci priblížiť a hlavne inšpirovať ich. Aj preto deň pred festivalom robíme premietanie pre školy, ktoré prejavili záujem,“ objasňuje Dlábik.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM