Webnoviny - Rôzne

V Žiline pribudnú nové cykloprístrešky a cyklostojany

V Žiline pribudnú nové cykloprístrešky a stojany na bicykle, mesto získalo na podporu a osvetu cyklistickej dopravy 180 tisíc eur z eurofondov.

Ilustračné foto: SITA/Nina Bednáriková (WEBNOVINY) – „Cieľom projektu je priblížiť a rozvinúť lokálne podmienky pre využívanie bicykla ako plnohodnotného spôsobu dopravy v meste a ako prostriedku pre trvalú a ekologickú mobilitu obyvateľov,“ povedal hovorca žilinskej radnice Pavol Čorba.

Vzorom a zdrojom pri budovaní systému integrovanej cyklistickej dopravy majú byť skúsenosti bývalého Východného Nemecka. Jeho mestá v 90. rokoch minulého storočia stáli na rovnakej štartovacej čiare ako ostatné postkomunistické krajiny, no za posledných dvadsať rokov urobili v mestskej cyklodoprave najväčší pokrok.

O cyklostojany môžu požiadať aj školy. Riaditelia žilinských základných škôl dostali za úlohu zistiť potenciálny záujem žiakov, ktorí by chodievali do školy na bicykli. Na každej škole tiež budú sledovať cestovné návyky siedmakov – akým druhom dopravy dochádzajú do škôl.

Central MeetBike je medzinárodný projekt dvanástich európskych miest. So zahraničnými partnermi z Nemecka, Česka a Poľska sa na jeho príprave na Slovensku podieľa okrem Žiliny aj Prešov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM